Vilhelm Lauritzenin klassikko vuodelta 1956 uudestisyntynyt: Katso VL 56-riippuvalaisin täältä!

20. syyskuuta 2023
Vilhelm Lauritzenin klassikko vuodelta 1956 uudestisyntynyt: Katso VL 56-riippuvalaisin täältä!
Legendaarisen modernistisen arkkitehdin ikoninen riippuvalaisin on nyt saatavilla.

Tanskalaisen arkkitehdin Vilhelm Lauritzenin alun perin vuonna 1956 suunnittelema VL 56 -riippuvalaisin julkaistaan nyt uudelleen Louis Poulsenin ansiosta.

Uudelleenjulkaisua varten on tehty pieniä muutoksia, mutta valaisin on pohjimmiltaan sama kuin Lauritzenin luoma. Valaisimesta on kaksi versiota, ja se on saatavana sekä kromisena että messinkisenä. Riippuvalaisimen alaosassa olevan aukon ympärillä on säteittäinen reikäkuvio, joka takaa pehmeämmän siirtymän valon ja pimeyden välillä sekä pehmeän ja kauniin valokuvion varjostimessa ja valaisimen ympärillä.

VL 56 suunniteltiin alun perin Kööpenhaminan Vesterbrossa sijaitsevaan Folkets Husiin, joka oli työväenliikkeen kokoontumispaikka. Folkets Hus avattiin vuonna 1956, ja se suljettiin 1990-luvulla, minkä jälkeen rakennus muutettiin musiikkitila Vegaksi, jonka Kööpenhaminassa käyneet musiikin ystävät epäilemättä tunnistavat. Rakennus oli täydellinen taideteos, ja Lauritzen suunnitteli kaiken - ovenkahvat, portaat, pistorasiat, huonekalut ja valaisimet. Jos vierailet nykyään Vegassa, näet yhä VL 56 -riippuvalaisimet, jotka roikkuvat konserttisalin vieressä olevan baarin yläpuolella.

Vilhelm Lauritzen oli yksi tärkeimmistä henkilöistä modernismin leviämisessä Tanskassa. Arkkitehti, joka vastasi useista ikonisista rakennuksista Kööpenhaminassa ja jopa Tanskan suurlähetystöstä Washington D.C:ssä, on saanut Eckersberg-mitalin vuonna 1941, C.F. Hansen -mitalin vuonna 1954 ja Oscar-palkinnon. Hansen-mitalin 1954 ja Tanskan arkkitehtiliiton kunniamitalin. Hän oli Tanskan edustaja CIAM:ssä - modernististen arkkitehtien arkkitehtuurijärjestössä, johon kuului sellaisia nimiä kuin Walter Gropius, Hendrik Petrus Berlage ja Le Corbusier - ja hän on vastuussa joistakin aikansa ainutlaatuisimmista rakennuksista, kuten Daells Varehus, Radiohuset Frederiksbergissä ja Kööpenhaminan lentokentän vanhat terminaalirakennukset.

VL 56 -valaisimella et osta vain valaisinta, vaan myös palan tanskalaisen muotoilun historiaa.

Osta VL 56 sekä messinkisenä että korkealasisena kromattuna täältä!

Huomaa: messinkivalaisin on käsittelemätön ja patinoituu siksi ajan myötä kauniisti .