Tanskalainen Design - menneisyys ja nykyisyys

Tanskalainen muotoilu on suositumpaa kuin koskaan! Se hallitsee huonekalu-, asuste-, muoti- ja valaisinmarkkinoilla niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Mutta missä piilee menestyksen salaisuus? Tulisiko meidän kiittää vanhoja 50-luvun kultakauden klassikkoja vai pitäisikö meidän palvoa nykyaikaisia brändejä, jotka ovat uudistaneet tanskalaista muotoilua innovatiivisella ja modernilla otteellaan?
Mennään ajassa taaksepäin ja tutustutaan tarkemmin tanskalaisen muotoilun historiaan.

Sodan jälkeen alkoi aikakausi, jolloin oli vihdoin aikaa tutustua muotoiluun, kehitykseen ja teollisuuteen. Sodan rautainen ote maailmasta alkoi löystyä ja uudet konseptit alkoivat heräillä luovuuden kömpiessä pois piilostaan.
Hans Wegner, Arne Jacobsen ja Poul Henningsen ovat tanskalaisen muotoilun suurnimiä - ja hallitsevat valaisinteollisuutta yhä tänä päivänäkin. Kaikki lähti ajatuksesta tuottaa kiinteitä huonekaluja, jotka olisivat yleisen väestön käytettävissä ja jotka eivät koskaan poistuisi muodista. Ant, Y-Chair ja Egg olivat klassikoita jo tuolloin, joskaan suunnittelijat tuskin osasivat odottaa suosion kantavan näin pitkälle.
Poul Henningsen suunnitteli ensimmäisen suositun PH- valaisimensa vuonna 1926. Vuonna 1958 lanseerattu PH5 oli kuitenkin vasta käänteentekevä valaisin ja pian PH:sta tuli ”must have” -tuote ihmisille ympäri maata. Valaisimesta tuli menestys, kiitos sen vallankumouksellisen varjostimien muotoilun, jotka loivat upean valon.
Tanskalaisesta muotoilusta tuli synonyymi modernismille ja toiminnallisuudelle, jotka olivat äärimmäisen suosittuja sodan jälkeisellä aikakaudella, jolloin ihmiset opettelivat nauttimaan uudelleen yksinkertaisuudesta. Nykyään PH -valaisimet ovat uskomattoman suosittuja ja ansainneet paikkansa kodeissa ympäri maata.
Samalla tavalla Kaj Bojesenin käsintehdyt puufiguurit ovat ottaneet paikkansa tanskalaisissa kodeissa ja alkaneet lyödä läpi myös kansainvälisillä markkinoilla. Kaj Bojesen suunnitteli Apinan lastenhuoneiden koukuksi ja nykyään kokoelma tarjoaa laajan valikoiman erilaisia eläimiä ja muita kuvioita.
Sininen ja valkoinen eivät välttämättä tuo heti mieleen Tanskaa, mutta tietyn brändin kohdalla näin kuitenkin on! Royal Copenhagen on hämmästyttävän suosittu, kiitos sen kauniin muotoilun ja korkealuokkaisen laadun. Tätä kuninkaallista posliinia myydään kaupoissa ympäri maailmaa.
Mutta takaisin valaisimiin! Tanskalaisen muotoilun historiasta löytyy paljon hämmästyttävän upeita suunnittelijoita, jotka ovat voineet lisätä ainakin yhden ilmiömäisen valaisimen ansioluetteloonsa. Lue lisää suunnittelijoista.


Kun Verner Panton astui esiin 60-luvulla, hänet yhdistettiin sanoihin "hullu" ja "hullu väripaletti". Aikana, jolloin Arne Jacobsenin ja Hans Wegnerin kaltaiset suunnittelijat hallitsivat alaa luonnonmateriaaleillaan ja yksinkertaisella muotoilulla, Verner Pantonin painopiste oli käsintehdyissä materiaaleissa ja hitaissa tuotantomenetelmissä. Pantonin tavoite lisätä maailmaan väriä oli todellinen menestys.

Verner Panton on suunnitellut huoneita, valaisimia ja huonekaluja, joista kaikki hyödyntävät samoja hulluja värimaailmoja ja muotoja. Panton -tuoli on yksi hänen tunnetuimmista luomuksistaan, kiitos sen ensimmäinen muovailtu huonekalu- tittelin. Panton -tuolia on ylistetty ympäri maailmaa.

Hänen valaisimensa ovat aivan oma lukunsa! Verner Panton on suunnittelut lukuisia valaisimia, mukaan lukien Globe-, Fun-, Panthella-, Flowerpot-, Moon-, Spiral- ja Wire- valaisimet.
Selaa Verner Pantonin valaisinkokoelmaa täällä.


Arne Jacobsen syntyi vuonna 1902 ja hänestä tuli arkkitehti vuonna 1924. Saatuaan tutkintonsa, hän aloitti uuden opetuskurssin Royal Danish Academy of Fine Artsissa vuonna 1927. Arne Jacobsenin ajatusprosessi oli innovatiivinen ja saanut vaikutteita arkkitehtuurin taustasta. Eikä aikaakaan, kun Jacobsenista tuli yksi akatemian kirkkaimmista tähdistä.

1930-luvulla Arne Jacobsen nosti nimensä kartalle ja uusi muotoilun suuntaus - joka tunnetaan kansainvälisenä funktionalismina - syntyi itse Jacobsenin johtamana. Vuodet kuluivat ja Arne Jacobsen suunnitteli taloja niin Tanskassa kuin ulkomaillakin. Jokaiselle talolle ominaista olivat yksinkertaisuus, funktionalismi ja moderni ilmeikkyys. Ikonisiin Jacobsenin töihin lukeutuvat Rødovren Kaupungintalo, Tanskan Kansallispankki ja Århusin Kaupungintalo.

50-luvulla Arne Jacobsen alkoi työskennellä huonekalu- ja valaisinsuunnittelun parissa. Samaisella historian aikakaudella syntyivät AJ-, Royal-, Eklipta- ja Bellevue- valaisimet.

Selaa Arne Jacobsenin valaisimia täällä.


Tom Rossau on yksi uusista suunnittelijoista. Itseoppinut Rossau aloitti uransa vanhempiensa talon kellarissa Fårevejlessa. Hän aloitti LEGO-palikoilla ja muilla materiaaleilla, jotka sattuivat löytymään käsien ulottuvilta. Eikä aikaakaan, kun Rossau löysi tyylinsä ja alkoi työskennellä nahkan kanssa. Tom suunnitteli ja ompeli itse tuotteensa, mikä lopulta johti liikkeen avaamiseen Kööpenhaminassa 1997.

Vuodesta 2004 Tom on työskennellyt pääasiassa luonnollisten puuviilu tuotteiden kanssa, joista on syntynyt erinomaisia valaisimia! Aluksi nämä valaisimet olivat saatavilla Kööpenhaminan Istedgaden vanhassa myymälässä, mutta vuonna 2006 TR4, TR5, TR6 ja TR7 lanseerattiin laajemmalle yleisölle Kööpenhaminan Furniture Expo:ssa, jossa TR7 vastaanotti yleisön suosikki- palkinnon.

Selaa Tom Rossaun valaisimia täällä.


Vuonna 1999 Jan Andersen ja Poul Madsen perustivat Normann Copenhagen- suunnittelutoimiston. Yritys on lähtöisin Kööpenhaminan Østerbrosta ja se valmistaa huonekaluja, tekstiilejä, valaisimia ja somisteita koteihin ympäri maailmaa. Alkujaan yritys oli pieni ja lanseerasi vain muutamia tuotteita. Finanssikriisin jälkeen omistajat kuitenkin ymmärsivät tarvitsevansa suuremman tuotevalikoiman varmistaakseen näkyvyyden Normann Copenhagen- yritykselleen.

Kokoelma kattaa kaiken muutaman euron tölkinavaajista tuhansien eurojen sohviin - ja jokaiselle löytyy taatusti jotakin. Normann on lisäksi valmistanut runsaasti valaisimia, kuten Amp, Bell, Norm 69 ja Ikano. Kyseiset valaisimet vahvistavat toden teolla Normann Copenhagenin asemaa muotoilualalla.

Löydät Normann Copenhagenin täältä täältä.


Olipa kyse sitten huonekaluista, valaisimista tai arkkitehtuurista, tanskalainen muotoilu on onnistunut yllättämään ja pysymään edelläkävijänä aina tähän päivään asti. Vanhat klassikot ja uudet suunnittelijat ovat tehneet hämmästyttävän hyvää työtä ja tulevaisuus näyttää kirkkaalta. Tanskalainen muotoilu on ollut ja tulee aina olemaan turvallinen veto.