Tietoa ripustuskorkeuksista


Hyödyllistä tietoa valaisimien ripustuskorkeuksista


Ruokapöytä

Ripustaessasi valaisinta huomioi, että pöydän ääressä istuvilla henkilöillä on sekä tilaa oleskella mukavasti, että tarpeeksi valoa nähdäkseen toisensa.
Yleinen sääntö on, että suuri valaisin tulisi sijoittaa 60-75 cm pöydän yläpuolelle.
Pienet valaisimet yleisesti sijoitetaan 55-65 cm pöydän yläpuolelle, laskien valaisimen reunasta pöydän pintaan.
Mallaile aina ennen ripustamista sopiva korkeus.Keittiön työskentelytasot, keittiösaarekkeet ja kodinhoitohuoneen työtasot

Valaisimet keittiön työskentelytasojen yllä olisi hyvä sijoittaa noin 75-80 cm pöytälevyn yläpuolelle, ja parhaan työskentelyvalaistuksen takaamiseksi olisi hyvä käyttää matta valaistusta, jolloin varjoja ei synny. Voit esimerkiksi käyttää matta halogeeneja tähän.

Varjojen välttämiseksi voit mitata pöydän leveyden, ottaa siitä kolmanneksen ja käyttää sitä mittana, kuinka kauas seinästä valaisin tulisi sijoittaa.

Paras on, kun käytetään monta pientä valaisinta yhden suuren sijasta, jotta saadaan tasainen valaistus.Valaistus kodinhoitohuoneessa

Voit käyttää samaa kaavaa kuin keittiön valaistuksen kanssa.
Olohuoneen pöytä

Sohvapöydän yläpuolelle ripustettavan riippuvalaisimen ei tulisi olla näkyvyyden tiellä. On myös hyvä testata, ettei ole mahdollisuutta lyödä päätään noustessaan sohvalta.

Yleisesti valitessa valaistusta olohuoneeseen, tulee pohtia montaa eri asiaa. On hyvä valita muutama valaisin, jotka vastaavat eri tarpeisiin: lukeminen, tunnelma jne. On hyvä valita valaisimia, jotka loistavat niin ylös kuin alaskin päin. Valaisimet, jotka valaisevat alaspäin luovat tunnelmaa, ylöspäin suunnattu valo taas antaa vaikutelman suuremmasta tilasta.Toimistopöytä

Kun istut ja työskentelet toimistotilassasi työpöydän äärellä, on hyvä valaistus tärkeää. Tässä muutama asia, jotka olisi hyvä huomioida. Kattovalaistus suositellaan ripustettavaksi vähintään 120 cm:n korkeudelle. Työtilassa on myös tärkeää, että saat mahdollisimman paljon luonnonvaloa. Sijoita valaisin niin, että valo tulee sivusta eikä häikäise.

Kokeile erilaisia valoja, korkeuksia ja sijainteja löytääksesi kokoonpanon, mikä tarjoaa riittävästi valoa ilman häiritseviä heijastuksia.Baari-tilaan

Baarin yllä olevat valaisimet tulisi sijoittaa niin, että tilassa on riittävä näkyvyys lamppujen olematta näkökentässä. Sopiva korkeus on noin 53-60 cm baaritiskin yläpuolella. On tärkeää, että valaisin ei roiku liian alhaalla ja häikäise.Biljardipöytä


Jotta saat parhaan valaistuksen biljardipöytäsi ylle, tulee muutamaa yleistä sääntöä noudattaa. Nämä pätevät niin varjostimeen kuin valotehoon. Varjostimien määrä riippuu biljardipöydän koosta.

Tästä näet mitä erikokoisille pöydille suositellaan:


  • 7 jalkainen: 2-3 varjostinta
  • 8 jalkainen: 3 varjostinta
  • 9 jalkainen: 4 varjostinta
  • 10 jalkainen & 12 jalkainen: 4 tai 5 varjostinta

Valaisimet tulisi ripustaa noin 90 cm korkeuteen pöydän pinnasta. Tanskan Biljardiliiton (DDBU) suositus on 95 cm.
Virallisten sääntöjen mukaan pöytä tulee olla valaistu vähintään 520 luksin, eli noin kolmen 150 wattisen lampun voimakkuudella. Kuitenkin kotioloihin riittänee noin puolet suositellusta määrästä.

Liiton mukaan huoneen tulee olla valaistu lisäksi vähintään 50 luksin tai 40 watin voimakkuudella.


DDBU:n viralliset säännöt biljardipöydän valaistuksesta ovat seuraavat:


  1. Valaistuksen tulee olla vähiten valaistussa paikassa vähintään 260 luksia, tai olla minimissään 520 luksia (esimerkiksi: 3 x 150 wattia) pöydän pinnassa.
  2. Valaistus ei saa olla 900 luksia voimakkaampi.
  3. Valonlähteen ja pöydän pinnan väli tulee olla minimissään 85 cm.
  4. Pelitila ei saa olla koskaan kokonaan pimeä, mutta pelialueen ulkopuolella valaistus saa olla minimissään 50 luksia (40 wattia).
  5. Kun ottelu televisioidaan, on kappaleet 2. ja 3. sallittu, kunhan ne eivät välky.
  6. Valaisimet tulee olla asennettuna jatkumossa.