Tietoa ripustuskorkeuksista

Hyödyllistä tietoa valaisimien ripustuskorkeuksista


Ruokapöytä
Kun ripustat valaisin ruokapöydän yläpuolelle, tulisi sinun miettiä, että henkilöillä tulisi olla riittävästi tilaa istua ruokailupöydän ympärillä ja, että istuvat henkilöt voivat nähdä vastapuolella istuvat.

Yleinen sääntö on, että suuri valaisin tulisi sijoittaa 60-75 cm pöydän yläpuolelle.

Pienet valaisimet yleisesti sijoitetaan 55-65 cm pöydän yläpuolelle, laskien valaisimen reunasta pöydän pintaan.

Mallaile aina ennen ripustamista, mikä korkeus olisi toimivin.
Keittiön työskentelytasot, keittiösaarekkeet ja kodinhoitohuoneen työtasot
Valaisimet keittiön työskentelytasojen yllä olisi hyvä sijoittaa noin 75-80 cm pöytälevyn yläpuolelle, ja parhaan työskentelyvalaistuksen takaamiseksi olisi hyvä käyttää matta valaistusta, jolloin varjoja ei synny. Voit esimerkiksi käyttää matta halogeeneja tähän.

Varjojen välttämiseksi voit mitata pöydän leveyden, ottaa siitä kolmanneksen ja käyttää sitä mittana, kuinka kauas seinästä valaisin tulisi sijoittaa.

Paras on, kun käytetään monta pientä valaisinta yhden suuren sijasta, jotta saadaan tasainen valaistus.
Valaitus kodinhoitohuoneessa
Työtilan yläpuolen valo voidaan ripustaa samalla tavalla kuin valaistus keittiön pöydän yläpuolelle. Lamput tulisi sijoittaa noin 75-80 cm päästä työpöydästä, ja jotta vältytään varjoilta, mittaa pöydän leveys, ota siitä kolmannes ja käytä sitä mittana, kuinka kauas seinästä valaisin tulisi sijoittaa.
Kodinhoitohuoneessa tulisi myös olla hyvä työvalo, joten on hyvä valita spotti- tai kattovalaisimet kattoon ja riippuvalaisimet pöydän yläpuolelle.
Olohuoneenpöytä
Sohvapöydän yläpuolelle ripustettavan riippuvalaisimen ei tulisi olla näkyvyyden tiellä. On myös hyvä testata, ettei kellään ole mahdollisuutta lyödä päätään noustessaan sohvalta.

Yleisesti valitessa valaistusta olohuoneeseen, tulee pohtia montaa eri asiaa. On hyvä valita muutama valaisin, jotka vastaavat kaikkia tarpeita: lukuvalaistusta, tunnelmavalaistusta jne. On hyvä valita valaisimia jotka loistavat niin ylös kuin alaskin päin. Valaisimet, jotka valaisevat alaspäin luovat tunnelmaa, ja valaisimet, jotka valaisevat ylöspäin saavat tilan näyttämään suuremmalta.
Toimistopöytä
Kun istut ja työskentelet toimistotilassasi työpöydän äärellä, on hyvä valaistus erittäin tärkeä. Tässä muutama asia, jotka olisi hyvä huomioida.
Kattovalaistus suositellaan ripustettavaksi vähintään 120 cm:n korkeudelle, jos tila on tavallista korkeampi voi valaisimen ripustaa korkeammalle. Työtilassa on myös tärkeää, että saat mahdollisimman paljon luonnonvaloa. Työpöytä on hyvä sijoittaa niin, että se tulee pöydän sivuun, näin voit nauttia päivänvalosta sen häiritsemättä.

On hyvä kokeilla erilaisia valoja, jotta voit varmistua, ettei mitään häiritseviä tekijöitä ole. Paras tapa sijoittaa työvalo on niin, että valo tulee silmäkulmasta. Tällä tavoin vältyt heijastumisilta. Säädettävän, joustavan työvalon käyttö takaa, että voit säätää valoa aina mukavuuksien mukaisesti.
Baari-tilaan
Baarin yllä olevat valaisimet tulisi riippua niin, että sinulle jää hyvä näkyvyys muuhun tilaan. Tästä syystä on hyvä mitata valaisin riippumaan noin 53-60 cm baarin yläpuolelle. On tärkeää, että valaisin ei roiku liian alhaalla, jottei se vaikuta sinun näkökenttääsi.

Muita

Biljardipöytä
Jotta saat parhaan valaistuksen biljardipöytäsi ylle, tulee muutamaa yleistä sääntöä noudattaa. Nämä pätevät niin varjostimeen kuin valontehokkuuteen. Varjostimien määrä riippuu biljardipöydän koosta.

Tästä näet mitä erikokoisille pöydille suositellaan:
7 jalkainen: 2-3 varjostinta
8 jalkainen: 3 varjostinta
9 jalkainen: 4 varjostinta
10 jalkainen & 12 jalkainen: 4 tai 5 varjostinta

Valaisimet tulisi ripustaa noin 90 cm päästä pöydästä (lampun reunaan). Tanskan Biljardi Unionin (DDBU) viralliset säännöt sanovat, että ripustuskorkeuden tulisi olla 85 ja 95 cm välillä.
Viralliset säännöt sanovat, että pöydän yläpuolella tulisi olla minimissään 520 luksia, mikä vastaa 3 lamppua, joka jokainen on 150 wattia. Mutta kun kyseessä on yksityishenkilö, voidaan sanoa, että 3 lamppua 75 watilla.

On hyvä idea pitää kyseisessä huoneessa myös muuta valaistusta, ja viralliset säännöt sanovat, että tämän valaistuksen tulisi olla minimissään 50 luksia, 40 wattia.

DDBU:n viralliset säännöt biljardipöydän valaistuksesta ovat seuraavat:
1. Valaistuksen tulee olla vähiten valaistussa paikassa vähintään 260 luksia, tai olla minimissään 520 luksia (esimerkiksi: 3 x 150 wattia) pöydän pinnassa.

2. Valaistus ei saa olla 900 luksia voimakkaampi.

3. Valonlähteen ja pöydän pinnan väli tulee olla minimissään 85 cm.

4. Pelitila ei saa olla koskaan kokonaan pimeä, mutta pelialueen ulkopuolella valaistus saa olla minimissään 50 luksia (40 wattia).

5. Kun ottelu televisioidaan, on kappaleet 2. ja 3. sallittu, kunhan ne eivät välky.

6. Valaisimet tulee olla asennettuna jatkumossa.