Tietoa lampuista

Lisätietoa lampuista

Lampun valinta voi olla yllättävän vaikeaa. Mitkä lamput valitset? Mikä on lampun sävy ja mikä on sen paras käyttökohde?
Täältä löydät tietoa lampuista, jotta sinun on helpompi navigoida.

Nämä asiat sinun tulisi huomioida:

Kanta: Tarkista ja varmista, että lampun kanta on oikea, varmista myös, että lampun ulkomitat vastaavat tarvittavaa.

Voiko lamppua himmentää: Varmista voiko lamppua himmentää, Vääränlainen lamppu voi vahingoittaa himmentimen. Halogeenilamppuja voidaan himmentää.

Värintoistokyky: Tämä tarkoittaa, kuinka hyvin lamppu on toistaa luonnonmukaiset värit. Valitse lamppu, jolla on hyvä värintoisto - ts. Ra-indeksi (RA) Mitä suurempi luku, sitä luonnollisemmin värit toistuvat valossa, valitse vähintään RA-indeksi 90, paikkoihin, joissa värintoisto on erityisen tärkeää.

Värilämpötila:Vanhanaikaisen hehkulampun värilämpötila oli n 2.700-3.300 Kelviniä. 3.300-4.000 Kelviniä antaa neutraalin valon, mutta yli 4.000 Kelviniä antaa kylmemmän valon. Kylmät valot sopivat huonosti asuintoihin.
Joten 2.500-2.700 Kelviniä toimii parhaiten rentoon tilaan. Kun taas 4.000-4.500 Kelviniä toimii parhaiten työtiloissa ja yli 6.000 tai enemmän toimii hyvin talvimasennukseen, jos tarvitaan hieman enemmän energiaa valosta.

Energiatehokkuus:  Valitse LED A-merkinnällä tai paremmalla. Energiamerkinnän löydät lampunpakkauksesta.

Lampun erilaiset kannat

Lampun kantoja löytyy monia erilaisia, mutta tästä löydät kaikkein yleisimmät:

E27 (iso kierrekanta)
E14 (pieni kierrekanta)
G9 (verkkovirtahalogeeni)
GU10 (spottilamppu, verkkovirtahalogeeni)

HALOGEENI

Lamppu jolla on monta käyttömahdollisuutta. Tarkista halogeenilampuista wattikulutusta ja kannankokoa. Wattimäärä kertoo lampun sähkönkulutuksesta.

Käyttö
Paikoissa, joissa tarvitaan hyvää valaistusta hyvällä värintoistolla. Halogeenit toimivat hyvin peili-valaistuksessa, sekä lukuvalona

Hyödyt
Hyvä värintoisto (sijoitettu Ra-indeksiin 99). Tästä syystä se antaa luonnonvalon. Lämmin valo (Värilämpötila noin 3.000 Kelviniä).

Haitat
Käyttää enemmän virtaa kuin LED.
Lyhyt käyttöikä.
Kuumuus.

Löydä kaikki halogeenit  täältä

LED

Virtaa säästävä lamppu. LED-lampuissa tarkastellaan Lumen-arvoja (lm), ei Watteja. Lumen, eli valovirta kuvaa lampun valontuottoa.
Karkeat arviot:

15W = 140 Lumen,
25W = 250 Lumen,
40W = 470 Lumen,
60W = 800 Lumen,
75W = 1050 Lumen,
100W =1520 Lumen

Käyttö
Tyypillisesti paikoissa, joissa tarvitaan pitkäaikaista valaistusta, sopivat lähes kaikkialle. Toimii idealisti ulkovalaistuksessa.

Hyödyt
Käyttää vähemmän virtaa.
Pitkä käyttöikä.

Haitat
Ei niin hyvä värintoistokyky (RA-indeksi 80 ja 95 välillä)
Halvemmissa lampuissa on kylmä valo. (Tarkastele merkintää: värilämpötila noin 3.000 Kelviniä tai ”Warmwhite”, saadaksesi lämpimämmän valon)

Löydä kaikki LED  täältä

Värintoistokyky:

Huomaa, että on liian valkoinen valo voi antaa epämiellyttävän sisäilmapiirin. Ja liian keltainen valo voi antaa luonnottoman värintoiston. Lampun värintoistokykyä arvioidaan asteikolla 0-100 RA.

Halogeenien RA on yleisesti 99 (nämä polttimot sopivat parhaiten värien toistoon, mutta käyttävät enemmän virtaa)
RA-säteet ovat tyypillisesti 99 (tämä on yhä polttimot, jotka sopivat parhaiten värien toistoon, mutta vastineeksi ne käyttävät myös vähän enemmän virtaa.)
LED-lamppujen RA on tyypillisesti 80-95 (eikä näin ollen ole kovin hyvä värien toistoon, mutta kotiin se on ok, niin kauan kuin valitset RA-arvon yli 80)

Tulevaisuuden valaistus

Philips on yhdessä Applen kanssa kehittänyt Philips Huen, joka sisältää lamppuja ja valaisimia, joita voit koodata juuri omiin tarpeisiisi.
Nämä ovat varmasti tulevaisuuden valot.
Sinun tulee myös ladata sovellus, ja saat mahdollisuuden asettaa ja valita valonvoimakkuuden ja värin (voit valita yli 16 miljoonasta väristä). Voit koodata valon syttymään juuri tiettynä ajankohtana.
Voit käyttää tätä ominaisuutta karkottaman varkaita, kun olet reissussa – voit sytyttää ja sammuttaa valoja, milloin haluat ympäri taloa.
Mahdollisuuksia on monia.

Philips Hue löytyy E27 ja GU10 polttimoilla.

Löydä kaikki Philips Hue -tuotteet täältä