FLOS STORIES: Parentesi - Tarina taikuudesta ja muotoilun dialektiikasta: Parentesi - Tarina taikuudesta ja muotoilun dialektiikasta

6. syyskuuta 2023
FLOS STORIES: Parentesi - Tarina taikuudesta ja muotoilun dialektiikasta: Parentesi - Tarina taikuudesta ja muotoilun dialektiikasta
Yhteys on hyvän suunnittelun ydin - siinä on kyse odottamattomien suhteiden luomisesta ihmisten, esineiden ja teknologian välille. Mikään valaisin ei kuvaa tätä paremmin kuin Pio Manzùn ja Achille Castiglionin luoma Parentesi, jota Flos on valmistanut vuodesta 1971. Valaisimen 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi se esitellään nyt kahdessa rohkeassa värissä: Turkoosi ja oranssi.

Parentesi-valaisimen tarina alkaa nuoren suunnittelijan Pio Manzùn traagisesta kohtalosta, joka kuoli ennenaikaisesti vuonna 1969. Vaikka Castiglioni tunsi Manzùn työt, heidän tiensä eivät koskaan risteytyneet. Mutta Manzùn lesken ansiosta Castiglioni tutustui joihinkin Manzùn piirustuksiin, ja yksi niistä kiinnitti hänen huomionsa. Tästä alkoi Parentesi-valaisin: yksinkertainen mutta nerokas idea.

Piirroksessa oli valoa säteilevä lieriömäinen säiliö, joka lepäsi kattoa ja lattiaa yhdistävän tangon varassa. Ruuvin avulla säiliö saattoi pyöriä puoli kierrosta ja liikkua ylös ja alas. Tämä oli perusta Parentesille, jolle oli ominaista Manzùn halu yksinkertaisuuteen ja kustannussäästöihin sekä Castiglionin kiehtovuus liikkeen ideaan. Yhdessä Flosin insinöörien kanssa he työskentelivät tämän vision toteuttamiseksi, jossa valaisin voitiin pitää paikallaan ilman ruuvia metallilangan ja kitkan avulla. Tuloksena oli kevyt, edullinen ja dynaaminen valaisin.

Parentesi ei ollut vain muotoilun ikoni, vaan myös yhteissuunnittelun väline. Valaisin esiteltiin alastomassa pakkauksessa, kahdessa muovikuoressa, jotka luotiin yhteen muotoon, lähestymistapa, joka muistuttaa tapaa, jolla Manzù esitteli mekaanisia autonosia taideteoksina autoja suunnitellessaan - myös legendaarista Fiat 127:ää. Tämä lähestymistapa korosti myös tuotteen helppokäyttöisyyttä ja yksinkertaisuutta.

Mutta Parentesin tarina ei liity vain muotoiluun. Se kertoo myös kunnioituksesta. Castiglioni päätti jakaa valaisimen tekijyyden edesmenneen kollegansa kanssa osoittaakseen kunnioitusta sekä Manzùn intuitiolle että tekniselle osaamiselle, joka teki valaisimesta totta. Tämä oli jalo ele ja muistutus ideoiden arvostamisen tärkeydestä maailmassa, jossa luovuuden kunnioittaminen usein puuttuu.

Parentesin 50-vuotisjuhlan kunniaksi Flosin muotoilukuraattorit, arkkitehdit Calvi Brambilla, ovat hyödyntäneet molempien tekijöiden mielikuvitusta. He ovat esittäneet kaksi erikoispainosta turkoosin ja oranssin signaalin väreissä kunnianosoituksena Castiglionille ja Manzùlle. Tämä on enemmän kuin nostalginen ele; se on esimerkki muotoilun mestareiden välisestä jatkuvasta vuoropuhelusta, joka on kestänyt 50 vuotta.

Parentesi-valaisin on edelleen hyvän muotoilun taika ja muistutus siitä, miten luovien mielten yhteistyöllä voidaan luoda ajattomia ikoneita.

Katso kaikki Parentesi-valaisimet täältä!

FLOS STORIES alkuperäisteksti LAURA TRALDI FLOS STORIESin numerossa 4