Arne Jacobsenin 122. syntymäpäivä: Ikoninen suunnittelija ikivihreiden ja elämäntarinoiden takana

11. helmikuuta 2024
Arne Jacobsenin 122. syntymäpäivä: Ikoninen suunnittelija ikivihreiden ja elämäntarinoiden takana
Helmikuun 11. päivänä 1902 syntynyttä tanskalaista designlegendaa Arne Jacobsenia juhlitaan maailmanlaajuisesti hänen syntymäpäivänään hänen poikkeuksellisesta panoksestaan moderniin arkkitehtuuriin ja muotoiluun. Vuonna 1971 kuollut Jacobsen jätti lähtemättömän jäljen maailmaan uraauurtavilla luomuksillaan ja ainutlaatuisella visiollaan, joka inspiroi sukupolvia tänäkin päivänä.

Jacobsenin elämälle oli ominaista pysäyttämätön luovuus ja hellittämätön pyrkimys täydellisyyteen. Hän kouluttautui arkkitehdiksi Tanskan kuninkaallisessa taideakatemiassa ja vakiinnutti nopeasti asemansa modernistisen muotoilun johtohahmona.

Hänen ikonisimpiin töihinsä kuuluvat hänen valaisimensa, joissa yhdistyvät toiminnallisuus ja poikkeuksellinen estetiikka. Alla voit tutustua tarkemmin viiteen hänen ikivihreään valaisimeensa:

AJ Floor Lamp: Ohuen, kaarevan varren ja erottuvan epäsymmetrisen varjostimen ansiosta tämä valaisin tarjoaa hienovaraista eleganssia, joka sopii täydellisesti sekä moderniin että perinteiseen sisustustyyliin. Pehmeä valo luo miellyttävän ilmapiirin, joka sopii erinomaisesti rentoutumiseen tai kodikkaisiin kokoontumisiin, joissa se toimii myös koristeellisena suunnitteluelementtinä.

AJ Royal-riippuvalaisin: AJ Royal-riippuvalaisin tunnetaan yksinkertaisesta tyylikkyydestään ja laadukkaista materiaaleistaan, ja se on yksi Jacobsenin tunnetuimmista luomuksista 1960-luvulta SAS Royal -hotellia varten Kööpenhaminassa. Tämä riipus on ajattoman näköinen ja täydellinen esimerkki Jacobsenin kyvystä luoda ainutlaatuisia malleja, jotka kestävät vuodesta toiseen.

AJ-seinävalaisin: Minimalistisen muotoilunsa ja puhtaiden linjojensa ansiosta tämä seinävalaisin huokuu yksinkertaista kauneutta, joka sopii täydellisesti moderniin sisustukseen. Säädettävä varsi mahdollistaa joustavan valaistuksen, joten se sopii erinomaisesti sängyn vieressä olevaksi lukulampuksi tai olohuoneeseen.

AJ-pöytävalaisin: Ikoninen pöytävalaisin, jonka puhdas ulkonäkö ja toiminnallisuus tekevät edelleen vaikutuksen. Epäsymmetrinen muotoilu ja säädettävä varjostin tekevät tästä valaisimesta erottuvan ja mahdollistavat kohdennetun valaistuksen, joka sopii täydellisesti työpöydälle tai tunnelmalliseksi valaisimeksi olohuoneeseen. Jacobsenin kyky yhdistää muoto ja toiminta näkyy tässä yksinkertaisessa mutta kauniissa valaisimessa.

Sarjan 7 tuoli: Vaikka tämä tuoli ei olekaan lamppu, se on yksi Jacobsenin tunnetuimmista huonekaluista. Kevyen ja tyylikkään muotoilunsa ansiosta se on muotoilun harrastajien suosikki, ja sillä on edelleen näkyvä asema modernissa sisustuksessa kaikkialla maailmassa.

Jacobsenista on hänen muotoiluperintönsä lisäksi monia kiehtovia hauskoja faktoja. Hän oli intohimoinen taidemaalari, taitava valokuvaaja ja innokas pyöräilijä, joka käytti usein polkupyöräänsä kulkuvälineenä Kööpenhaminassa. Hänen ainutlaatuiset silmälasikehyksensä, niin sanotut "Jacobsenin kehykset", ovat yhä haluttu muotiesine muotoilun harrastajien keskuudessa.

Arne Jacobsenin perintö elää edelleen, ja hänen syntymäpäivänsä on täydellinen tilaisuus juhlistaa hänen ajatonta panostaan moderniin estetiikkaan ja toiminnallisuuteen.

Arne Jacobsenin erilaisista muotoiluklassikoista voit lukea myös paljon lisää AJ Table - design-ikoni syntyy -sivustolta.