Säästä energiaa


8 VINKKIÄ ENERGIAN SÄÄSTÄMISEEN

Ostosten tekeminen, kodin lämmittäminen, lämpimän veden tuottaminen ja varsinkin sähkön kytkeminen päälle on yleisesti ottaen tullut kalliimmaksi. Me kaikki teemme juuri nyt voitavamme tehdaksemme ostoksia edullisemmin ja säästäksemme sähköä, jotta se ei satuttaisi lompakkoamme liikaa. Siksi olemme koonneet 8 vinkkiä, joiden avulla voit säästää hieman enemmän sähköä kodin valaistuksessa, jotta et menetä sähkölaskuasi!01
VAIHDA HEHKULAMPUT
Tiesitkö, että noin joka toisella ihmisellä on kotona hehkulamppuja? Yksi parhaista neuvoista on hankkia yleiskatsaus hehkulampuistasi ja korvata hehkulamput LED-lampuilla. LED-lamput kuluttavat vähän energiaa, joten niiden lämmittämiseen ja saman valotehon tuottamiseen huoneeseen tarvitaan paljon vähemmän energiaa. LED-lampun avulla voit myös valita useista eri värilämpötiloista ja kirkkaustasoista, joten voit asettaa huoneeseen oikean valaistuksen ja tunnelman.

Lisäksi LED-lamput ovat myös pitkäikäinen ratkaisu, sillä niiden käyttöikä on 15 000-50 000 tuntia, mikä vastaa noin 17 vuotta kahdeksan tunnin käyttöajalla vuoden jokaisena päivänä verrattuna hehkulamppuihin, joiden käyttöikä on noin 1 000 tuntia. LED-lamput ovat siis ympäristöystävällisempi ratkaisu, sillä ne kestävät 15 kertaa pidempään kuin perinteiset hehkulamput, ja itse asiassa voit saada jopa 78 prosentin säästöt korvaamalla hehkulamput LEDeillä, jotka myös kuluttavat 4-5 kertaa vähemmän virtaa kuin halogeenilamput. LED-lampulla saat taloudellisemman ja energiatehokkaamman ratkaisun, jossa on enemmän ominaisuuksia ja pidempi käyttöikä. Mitä ei voi olla rakastamatta?

Tutustu laajaan LED-lamppuvalikoimaamme täällä!


02
KÄYTTÄÄ KANNETTAVIA LAMPPUJA
Jos haluat säästää hieman sähköä, voit myös hyödyntää kannettavia valoja, jotka voivat tarjota täydellisen valaistuksen ilman, että sinun tarvitsee huolehtia sähkölaskusta. Yksi kannettavien valaisimien eduista on, että ne ovat erittäin energiaystävällisiä, sillä niiden energiankulutus on alhainen, koska niihin on sisäänrakennettu ladattava akku, joka voi varastoida paljon virtaa, eikä niitä tarvitse kytkeä virtalähteeseen koko ajan. Siksi voit ladata valot halutessasi sellaisina vuorokaudenaikoina, jolloin sähkö on halvempaa, joten sinun ei tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa siitä, että jätät valot päälle keskellä päivää tai illalla, jolloin sähkö voi myös olla kallista.

Lisäksi monissa kannettavissa valaisimissa on sisäänrakennettu himmennintoiminto, joten jos voit elää hieman pienemmän valon kanssa, voit helposti säästää vielä enemmän rahaa, sillä himmennetty valo kuluttaa akkua vähemmän.

Katso kaikki upeat kannettavat valomme täältä!

03
HYÖDYNNÄ PÄIVÄNVALO PARHAALLA MAHDOLLISELLA TAVALLA
Se kuulostaa yksinkertaiselta, mutta on kuitenkin totta. Jos hyödynnät luonnonvaloa päiväsaikaan, sinun ei tarvitse sytyttää monia valoja. Talvella tästä tulee tietysti entistä haastavampaa, kun päivät lyhenevät ja päivänvaloa tulee yhä vähemmän. Tällöin voit kuitenkin minimoida lamppujen käytön ja käyttää vain ehdottoman tarpeellista valaistusta niissä harvoissa paikoissa, joihin sinun on keskityttävä; esimerkiksi keittiön saarekkeella, kun laitat ruokaa, tai työ- tai ruokapöydän ääressä, kun työskentelet tai autat läksyjen tekemisessä. Jätä kaikki muut tarpeettomat valonlähteet pois päältä ja käytä vain kaikkein välttämättömimpiä valoja tärkeimmissä paikoissa.

Toinen loistava tapa hyödyntää päivänvaloa on käyttää aurinkovaloja! Aurinkovalaisimissa voit hyödyntää maapallon luonnonvaroja ja ladata aurinkokennon auringonvalolla yläosassa olevan pienen pariston avulla. Kun sytytät valon illalla, se käyttää energiaa, joka on ladattu akkuun päivän aikana, joten sinun ei tarvitse käyttää sähköä tähän valoon. Aurinkovalaisimet ovat siis erittäin ympäristöystävällinen, energiaa säästävä ja ennen kaikkea taloudellinen ratkaisu, joka ei näy sähkölaskussa.

Aurinkokennot ovat myös erittäin älykkäitä ulkovalaistuksessa, sillä suurin osa niistä kytkeytyy itsestään päälle, kun ne havaitsevat, että aurinko ei enää lataa niitä. Näin sinun ei tarvitse huolehtia ajastimista tai manuaalisesta sytyttämisestä, kun pimeä tulee.

Katso koko valikoima erilaisia aurinkovalaisimia täältä!

04
SAMMUTTAA VALOT HUONEESTA POISTUTTAESSA
Pidä valot päällä vain niissä huoneissa, joissa sinä ja läheisesi oleskelette, ja sammuta ne heti, kun lähdet. Valojen sammuttaminen on toinen yksinkertainen mutta erittäin tehokas vinkki sähkölaskun minimoimiseksi. Sammuttamalla viisi hehkulamppua ympäri taloa, kun et käytä niitä, voit säästää paljon rahaa joka vuosi! Siksi on hyvä tapa sammuttaa valot, kun poistut huoneesta, sillä et aina tiedä varmasti, milloin palaat.

05
HARKITSE, PITÄISIKÖ SINUN INVESTOIDA ÄLYKKÄÄSEEN VALAISTUKSEEN
Älykäs valaistus kuluttaa yleensä enemmän energiaa kuin klassinen valaistus. Arvioi siksi, onko sinun järkevää korvata koko valaistusarsenaalisi verkkoon kytketyillä lampuilla.

Toisaalta ne kuluttavat enemmän virtaa, kun ne ovat päällä, ja jatkavat virrankulutusta, kun ne ovat pois päältä, koska ne käyttävät aina virtaa puhuakseen sillan, Wi-Fin tai Bluetoothin kanssa - mutta toisaalta investoimalla älykkäisiin lamppuihin kodin useimmin käytettyihin huoneisiin voit auttaa niitä, jotka eivät aina muista sammuttaa valoja, ja ne voivat olla energiatehokkaampia pitkällä aikavälillä.

Pienet ohjelmoitavat lamput voidaan asettaa sammuttamaan itsensä, kun poistut kiinteistöstä tai kun aurinko nousee - ja erilaisten lisävarusteena saatavien laitteiden avulla voit asentaa tunnistimia, jotka auttavat kotiasi sammuttamaan valot, kun et tarvitse niitä. Esimerkiksi liiketunnistin tai paineanturi voi sammuttaa valot, kun poistut huoneesta tai menet sänkyyn.

Kannattaa tutkia, kuinka paljon virtaa eri älykkäät valaistusratkaisut kuluttavat, ja päättää sitten itse, onko se järkevää sinun ja kotisi kannalta.

Tutustu älyvalaistevalikoimaamme täällä!

06
ASETA TAI VAIHDA ULKOVALAISIMESI
Arvioi ulkovalaistuksesi! Olet ehkä keskittynyt enemmän sisävalaistukseen ja muutoksiin, joita voit tehdä siellä sähkön säästämiseksi, mutta kannattaa ehdottomasti tarkastella myös ulkovalaistusta. Ulkovalojen sytyttämistä kannattaa lykätä tunnilla, jotta ne syttyvät vasta, kun on täysin pimeää. Voisit myös harkita, että valot valaisevat ulkoalueitasi rajoitetuksi ajaksi eikä koko ajan, jolloin säästät enemmän energiaa. Vaihtoehtoisesti voit myös käyttää tunnistimella varustettuja ulkovaloja, jolloin valo syttyy vain silloin, kun se on ehdottoman tarpeellista, ja sammuu automaattisesti, kun sitä ei tarvita.

Katso koko valikoima antureilla varustettuja ulkovalaisimia täältä!

07
SEURATA SÄHKÖN HINTOJA SOVELLUKSISSA
Nykyään löytyy sovellus jokaiseen tarpeeseen, joten luonnollisesti löytyy myös sovellus, joka näyttää eri sähkönhinnat tunti tunnilta. Näin voit seurata tarkkaan, milloin sähkö on halvinta, jotta saat rahoistasi parhaan hyödyn irti. On helppo innostua siitä, kuinka paljon voit todellisuudessa säästää, ja parhaiden sähkönkäyttöaikojen löytäminen voi olla helppoa.

08
LUODA HYVIÄ TAPOJA YHDESSÄ
Yksi tärkeimmistä tekijöistä sähkön säästämisessä pitkällä aikavälillä ovat hyvät tavat, joita luotte yhdessä kotitaloudessanne! Kun kotona on useita ihmisiä, on yhteinen vastuu muistaa säästää sähköä sammuttamalla valot huoneesta, jossa ei enää oleskella, tai varmistamalla, ettei valoja sytytetä, kun kävelet käytävällä tai kun sinun on haettava nopeasti jotain huoneestasi. Anna sen jälkeen perheellesi palkinto sähkön säästämisestä kuukausi toisensa jälkeen symbolina yhdessä luoduista ja ylläpidetyistä hyvistä tavoista!