Miten koristelemme kodin valoilla?MITEN KORISTELEMME KODIN VALOILLA?


Me Valaisinmestariillä koemme päivittäin, kuinka vaikeaa voi olla löytää valaistusta, joka sopii toiveisiisi ja tarpeisiisi. Rakastut valaisimeen ja ostat sen, mutta kotona se ei näytä yhtään siltä kuin kuvittelit. Jos tunnistat tämän ja nyökyttelet samaa mieltä epätoivon vallassa, kun haluat löytää oikean valaisimen kotiisi, tässä on muutama nyrkkisääntö, jotka auttavat sinua tekemään oikean päätöksen!
Suunnittele huoneet "valokerroksittain"
Valaistussuunnittelussa käytämme käsitettä "valokerrokset", joka toisin sanoen tarkoittaa, että suunnittelussa käytetään useita valonlähteitä, jotka tuottavat erilaista valoa huoneeseen. Kun kerrostat huoneen, työskentelet ympäristön, hajavalon, suoremman toiminnallisen valon vyöhykkeiden ja täydentävien kohdevalopisteiden kanssa.

Diffuusi ympäröivä valo on valoa, joka ympäröi koko huoneen. Se voi tulla ikkunoista, valaistuista seinistä, jotka heijastavat valoa, tai valaisimesta, jossa valonlähde on suojattu ja valaisin säteilee valoa kaikkiin suuntiin.

suoran toiminnallisen valon vyöhykkeet ovat huoneen suurempia pintoja ja paikkoja, jotka ovat enemmän valaistuja kuin muu huone. Tämä voi olla esimerkiksi keittiön tiskipöydän, ruokapöydän tai lukunurkkauksen yläpuolella.

Pistevalot syntyvät, kun pieniä valonlähteitä sijoitetaan pimeille alueille. Tämä voi olla pieni pöytävalaisin hyllyjärjestelmän sisällä, kynttilät ikkunalaudalla tai yksittäinen riippuvalaisin nurkassa, jossa valonlähde on näkyvissä.

Saamme positiivisia virikkeitä, kun käytämme kaikkia kolmea valaistustyyppiä samassa huoneessa. Alla on esitelty muutamia esimerkkejä, jotka esittelevät monikerroksista sisustusta.
Tee nopea valaistusarvio ennen ostamista
100 % tarkkojen valaistuslaskelmien tekeminen on suhteellisen monimutkaista, eikä sitä voi tehdä ilman oikeita työkaluja. On kuitenkin mahdollista tehdä nopea likimääräinen arvio siitä, antaako valaisin halutun määrän valoa.

Ensimmäinen asia, jota kannattaa tarkastella, on lampun valoteho. Löydät sen lampun teknisistä tiedoista. Tässä valon määrää kuvaa lumen-arvo (lyhenne lm). Jos tiedät vain käytettävän valonlähteen (polttimon), löydät valonlähteen lumen-arvon valonlähteen teknisistä tiedoista.

Jos käytät halogeenivalonlähteitä, voit olettaa karkeasti seuraavaa:
15W = 140 lumenia
25W = 250 lumenia
40W = 470 lumenia
60W = 800 lumenia
75W = 1050 lumenia
100W = 1520 lumenia

Lumenien lisäksi sinun on tiedettävä valaistustarpeesi. Haluatko suunnitellulle alueelle työvalaistuksen vai viihtyisän taustavalaistuksen? On olemassa eritelmiä, jotka voivat ohjata sinua esimerkiksi sen suhteen, kuinka paljon valoa on "työvalaistusta". Nämä tekniset tiedot annetaan yksikössä luksi (lyhenne lx). Lux on yksikkö, joka vastaa lumenia/m2 .

Työvalaistus = noin 500 lx
Yleinen himmeä huonevalaistus = noin 200 lx


Viimeisenä yksityiskohtana sinun on tiedettävä huoneen koko tai pinta-alan koko, riippuen siitä, haluatko laskea valaistuksen esimerkiksi ruokapöydälle vai kenties koko olohuoneelle.

Kun tiedät lampun valotehon (lm), valaistustarpeesi (lx) ja valaistavan pinta-alan koon (m2), voit käyttää alla olevaa kaavaa edestakaiseen laskentaan ja määrittää, minkä lampun tai kuinka monta lamppua tarvitset erityistarpeisiisi.

lm = lx * m2
Ymmärryksen vuoksi olemme laskeneet kaksi esimerkkiä:

Oleskeluhuone
Sinulla on 20 m2:n olohuone ja haluaisit huoneen yleisvalaistukseksi noin 200 lx, joten voit laskea kaavan avulla, kuinka monta lumenia tarvitset. Laskelma näyttää seuraavalta:

200 lx * 20 m2 = 4000 lm

Tämä tarkoittaa, että tarvitset 4000 lm valaistaksesi olohuoneesi kunnolla. Nämä 4000 lm voidaan helposti jakaa useammalle lampulle. Jos noudatat vinkkiä numero 1, 4000 lm olisi hyvä jakaa erityyppisille valonlähteille. Sinulla voisi esimerkiksi olla lasinen riippuvalaisin, joka levittää valoa joka puolelle noin 1500 lm, kirjahyllyssä oleva pöytävalaisin noin 300 lm ja kaksi lattiavalaisinta noin 1100 lm kukin.Ruokapöytä
Haluat tietää, kuinka monta valaisinta tarvitset ruokapöydän kunnolliseen valaisemiseen. Ruokapöytäsi on noin 2 m2 ja ruokapöydän kohdalla haluat hyvän työpöytävalaistuksen noin 500 lx. Laskelma tässä skenaariossa näyttäisi seuraavalta:

500 lx * 2 m2 = 1000 lm

Tämä tarkoittaa, että lampun tai lamppujen on yhdessä tuotettava 1000 lm:n valovirta. Sillä, jakautuuko tämä kolmelle noin 300 lm:n lampulle vai yhdelle noin 1000 lm:n lampulle, ei ole suurta merkitystä sen kannalta, täyttyvätkö valaistustarpeet.
Saa seinät heijastamaan valoa ja nostattamaan huonetta Kolmas vinkki on itse asiassa hyvin yksinkertainen, mutta luultavasti sellainen, jota useimmat ihmiset eivät ajattele. Periaatteessa kaikki pinnat heijastavat osan niihin osuvasta valosta. Vaaleat pinnat heijastavat enemmän valoa kuin tummat pinnat. Valkoiset pinnat, olivatpa ne mattapintaisia tai kiiltäviä, heijastavat yli 90 % niihin kohdistuvasta valosta. Tämä tarjoaa loistavan tilaisuuden käyttää suurempia, vaaleita pintoja huoneen valonlähteinä.

Erityisesti voit luoda rauhallista epäsuoraa valoa valaisemalla seiniä sen sijaan, että ajattelisit, että sinun on valaistava alue. Jos olohuoneessasi on esimerkiksi pimeä nurkka, kannattaa valita lattiavalaisin, joka antaa valoa ylöspäin (up-light). Näin hyödynnät sekä katon kirkkaan pinnan että kaksi ympäröivää seinää. Näin huoneesta tulisi suurempi häikäisemättä sinua. Samalla välttyisit luomasta nurkkaan alaspäin suuntautuvaa valokeilaa, joka syntyisi, jos valaisimessa olisi vain alaspäin suuntautuvaa valoa (down-light).

Nykyaikaisempi ratkaisu, joka toimii myös epäsuorasti heijastuvan valon kanssa, on käyttää pinta-asennettavia valonheittimiä, jotka on kallistettu niin, että valo kohdistuu suoraan seiniin. Tämä voi olla hyvä ratkaisu kapeassa eteisessä, sillä se avaa eteisen leveyttä häikäisemättä tai täyttämättä huonetta millään tavalla.