Kuuluisa lamputKUULUISIA LAMPPUJA

Valaisinmestarissa meillä on runsaasti maailmankuuluja, ikonisia ja klassisia malleja kaikkialta maailmasta, jotka ovat kestäneet ajan testin, saavuttaneet kulttimaineen ja löytäneet edelleen paikkansa kodeissa ympäri maailmaa - mutta miten niistä on tullut niin tunnettuja ja rakastettuja yli sukupolvien ja maiden rajojen? Poikkeuksellinen muotoilu, poikkeuksellinen käsityötaito ja hienot materiaalit puhuvat tietenkin puolestaan - mutta nykyään meillä on aivan uusi tapa levittää sanaa ainutlaatuisesta muotoilusta. Audiovisuaalinen media on jättänyt 2000-luvulle leimansa, ja erityisesti viihdeteollisuus luo enemmän sisältöä kuin koskaan ennen, joten viikosta toiseen tapaamme tavallisia ihmisiä, jotka osaavat laulaa, piirtää, leipoa, suunnitella huonekaluja ja paljon muuta. Juuri tästä syystä televisiossa esitettävän 'Tanskan seuraava klassikko'-ohjelman kaltaisesta ohjelmasta on tullut valtava hitti, sillä se antaa ihmisille käsityksen siitä, miten viisi upeaa huonekalusuunnittelijaa yrittää luoda klassikon, jolla on potentiaalia maailmanlaajuiseen menestykseen - ja juuri tämän suositun ohjelman malleista opit lisää tässä artikkelissa!

MOONSETTER - ANNE BOYESEN

Sen lisäksi, että veistoksellinen Moonsetter-valaisin voitti "Tanskan seuraava klassikko" -palkinnon vuonna 2020, se palkittiin myös "Vuoden valaisin" -designpalkinnolla vuonna 2021. Moonsetter on kuitenkin enemmän kuin vain kaunis lattiavalaisin. Se toimii valaisevana veistoksena, joka ottaa huoneen haltuunsa ja tuo siihen tyylikkään ja elegantin ilmeen. Yksinkertaisessa mutta poikkeuksellisessa kromatusta alumiinista valmistetussa valaisimessa on pyörivä levy, joka heijastaa sisäänrakennetun LED-valonlähteen valoa. Kiekkoa voi kääntää 360° oman akselinsa ympäri, ja sen sivuilla on kaksi erilaista viimeistelyä. Valkoinen puoli säteilee huoneeseen pehmeää ja hajavaloa, kun taas kromattu puoli heijastaa valolevyjä ja antaa täysin erilaisen ilmeen.

Moonsetter on syntynyt klassikoksi, mistä kertoo se, että Louis Poulsen itse suostui yhteistyöhön Boysenin kanssa tämän kauniin valaisimen valmistuksessa. Moonsetteriä julkaistiin aluksi 100 kappaletta tanskalaisissa myymälöissä lokakuusta 2021 alkaen, minkä jälkeen sitä seurasi toinen 100 valaisimen rajoitettu sarja, jossa jokaisella on oma sarjanumeronsa. Vasta sitten Moonsetter otettiin massatuotantoon.

Katso kaunis Moonsetter-lattiavalaisin täältä!

MUSLING - AHM&LUND

Tyylikäs Musling voitti ensimmäisen sijan kategoriassa "Valaisimet". Ohjelman jälkeen valaisimen takana olevat suunnittelijat Ahm & Lund ovat aloittaneet yhteistyön Fritz Hansenin kanssa, joka on päättänyt ottaa kauniin riipuksen tuotantoon.

Valaisin innosti tuomareita; "Se on kuin olisi nähnyt sen ennenkin, mutta ei ole nähnyt. Ensinnäkin se tekee vaikutuksen siihen, miten kauniisti se on tehty, ja sitten se, että sillä voi tehdä jotain - sitä voi säätää - voit muuttaa valon leviämistä hieman, ja se on todella hyvin harkittu." He olivat yhtä mieltä siitä, että valaisin oli uskomattoman vakuuttava; "Se on monella tapaa uskomattoman hyvin valettu valaisin, todella hyvin viimeistelty ja fantastinen idea, joten olimme myös todella innoissamme siitä.".

Muodon osalta suunnittelijat antoivat valon ohjata valaisimen suunnittelua. Tuloksena on syntynyt jännittäviä viittauksia klassiseen muotoiluun, mutta samalla valaisin on täysin oma itsensä. Valaisimen muotoilu on saanut inspiraationsa luonnossa esiintyvistä simpukankuorista, ja se kätkee sisäänsä jalokiven; valon! Kun kuori on suljettu, se antaa yleisesti miellyttävää valoa 360 astetta huoneeseen. Kun se avataan hieman, se muodostaa valokartion ruokapöydän päälle häikäisemättä.

Katso hämmästyttävä Musling-valaisin kahdessa koossa täältä!

CALEO - RIKKE FROST

'Tanskan seuraava klassikko' on ohjelma, jossa viisi lahjakasta suunnittelijaa kilpailee kuudessa eri suunnittelukategoriassa. Muun muassa nojatuolia, sohvaa ja ei vähiten valaisinta tulkittiin, ja jokaisesta kategoriasta löytyi voittaja. Yksi tehtävistä oli luoda kaunis valaisin, joka voisi roikkua ruokapöydän yläpuolella. Tanskassa on jo PH:n, Le Klintin ja Verner Pantonin maailmankuuluja valaisimia, joten täytettävänä oli suuret saappaat. Vaikeudesta huolimatta taso oli korkea, ja Rikke Frost sijoittui hienosti toiseksi Caleo-valaisimellaan.

Hänen lampullaan on potentiaalia tulla todellinen klassikko - lampunvarjostimen uudelleentulkinta. Sen nimi on "Caleo", joka on latinankielinen sana ja tarkoittaa "korostaa", ja se viittaa käsin luotuihin ruskeisiin merkintöihin, jotka korostavat lampun laskoksia. Tuomarit olivat hyvin innostuneita riipuksesta ja kuvailivat sitä seuraavasti: "Mielettömän kaunis. Erittäin hienot laskokset ja tapa, jolla olet rivittänyt ne niin, että voit paremmin aistia, missä ne katkeavat. Ja kun siihen tulee valoa, se todella pääsee oikeuksiinsa. Se on todella vakuuttava". Huolimatta lyhyestä ajasta, jonka Rikke sai tehtävää varten, hän onnistui luomaan innovatiivisen valaisimen, jossa on samanaikaisesti mukana Le Klintin tuttuja elementtejä.

Päivittäin hän pyörittää yritystä Rikke Frost Design, jossa hän on työskennellyt muun muassa Tempurin, Skagerakin, Warm Nordicin ja Cane-Linen kanssa, ja nyt listaan voi lisätä myös Le Klintin. Ohjelman jälkeen Le Klint on päättänyt ottaa valaisimen tuotantoon ja lisätä sarjaan kaksi pienempää riipusta. Kauniit laskokset on taiteltu käsin ja ne huokuvat korkeaa laatua - se sopii helposti Le Klintin valikoimaan, joka on tunnettu laskostetuista varjostimista ja laadukkaasta käsityöstä. Riippuvalaisin on valmistettu perinteistä tanskalaista muotoilua kunnioittaen, ja se on erittäin koristeellinen valaisin - sekä päälle- että pois päältä kytkettynä. Laadukkaan ilmeen viimeistelevät pellavajohto ja pronssinvärinen metalliripustus. Tyylikäs, eksklusiivinen, kaunis ja ennen kaikkea klassinen!

PATRONE - THORUP COPENHAGEN

Ohjelman ensimmäisen ja toisen sijan lisäksi kilpailija Kasper Thorup on menestynyt myös valaistuksessa. Ei kuitenkaan ohjelmaklassikollaan, jossa hän osoitti myös osaamista valaisinsuunnittelussa.

Vuonna 2017 Kasper perusti oman huonekalumerkkinsä nimellä Thorup Copenhagen. Johdonmukaisen tyylikkään ilmaisun, raaka-aineiden ja minimalistisen ajattelutavan avulla hän luo huonekaluja, joissa on rohkea näkökulma skandinaaviseen muotoiluun. Vuonna 2019 hän on laajentanut mallistoaan puhtaalla ja yksinkertaisella Patrone. Sylinterimäinen riipus tarjoaa minimalistisen ilmaisun, jossa on teollinen ilme ja painopiste toiminnallisuudessa.

Ohuen muotoilun ansiosta voit ripustaa riipuksen talon pieniinkin nurkkiin - yksittäin tai ryhmänä eri korkeuksilla kauniin esteettisen ilmeen aikaansaamiseksi. Riipuksia on saatavana sekä mustana että messinkisenä, mikä sopii helposti nykyisiin trendeihin.

Mikä on muotoilun klassikko?

Mikä on muotoilun klassikko?

Tanskassa meidät tunnetaan muotoiluperinnöstämme, johon kuuluu lukemattomia klassikoita. Termiä "klassikko" käytetään laajalti muotoilussa, huonekaluissa ja sisustuksessa, ja käsite on ainutlaatuinen 'Tanskan seuraava klassikko'-ohjelmassa. Tanskan sanakirjan mukaan klassikko määritellään "taiteelliseksi tai käsityöläisluomukseksi, jota pidetään korkealaatuisena ja pysyvänä tai tietyn tyylilajin tai tyylisuunnan tyypillisenä edustajana." Kukaan ei voi tietää huonekalun, valaisimen tms. suunnittelun ja valmistuksen yhteydessä, tuleeko siitä klassikko. Mutta käyttämällä ajattomia elementtejä ja yhdistämällä ne johonkin nykyaikaiseen voit luoda jotain, josta voi tulla klassikko - vain aika näyttää, oletko osunut oikeaan.

Yksi parhaista ja ilmeisimmistä esimerkeistä klassikosta on Poul Henningsenin PH-valaisin. Vaikka muotoilu on lähes sata vuotta vanha, erottuvat varjostimet ovat nykyään suositumpia kuin koskaan, ja ne koristavat yhä lukemattomia koteja ympäri maailmaa. Verner Pantonin Kukkaruukkuvilamppu on valaistusklassikoista puheen ollen ehdottomasti mainitsemisen arvoinen. Valaisin on saanut inspiraationsa 60- ja 70-luvun flower power-vallankumouksesta, ja sitä valmistaa nykyään &tradition. Kahdella vastakkain olevalla pyöreällä varjostimella varustettu Flowerpot-valaisin on jo pitkään osoittautunut klassikoksi, joka sopii yhtä hyvin nykypäivän moderniin sisustukseen kuin värikkäisiin, iloisiin 60- ja 70-lukujen aikoihin.

Panostamme laatuun ja kestävyyteen monissa eri parametreissa: käsityötaidossa, materiaaleissa ja, eikä vähiten, muotoilussa. Jos tuotteesta halutaan tulla klassikko, sitä on voitava katsella pitkään. Laadun on siis oltava huippuluokkaa, jotta tuotteesta voi tulla Tanskan seuraava klassikko.