Compasso d'Oro - maailman vanhin muotoilupalkinto

COMPASSO D'ORO

Maailman vanhin muotoilupalkinto

Fiat 500, Vespa-skootteri, Olivetti-kirjoituskone, alkuperäinen Sacco-papupussituoli ja monet muut. Luettelo ikonisista tuotteista saattaa vaikuttaa täysin sattumanvaraiselta, mutta yhteistä niille kaikille on se, että ne ovat voittaneet Euroopan vanhimman muotoilupalkinnon, italialaisen Compasso d'Oro -palkinnon. Kultainen kompassi ja Associazione per il Disegno Industriale ovat yli 60 vuoden ajan merkinneet huippuosaamista innovaatiossa, laadussa, kestävyydessä ja esteettisyydessä muotoilussa, ja nykyään Compasso d'Oro on yksi arvostetuimmista palkinnoista, jonka muotoilija voi saada.
<span style="font-size: 24px; color: rgb(163, 143, 132);">Mikä on Compasso d'Oro / Kultainen kompassi??</span>

Mikä on Compasso d'Oro / Kultainen kompassi??

Compasso d'Oro tarkoittaa suoraan "kultaista kompassia", ja Compasso d'Oro on yksi maailman arvostetuimmista muotoilupalkinnoista. Italian teollisen muotoilun yhdistys (ADI) perusti palkinnon vuonna 1954 edistääkseen parasta italialaista teollista muotoilua ja tunnustaakseen alan huippuosaamisen. Perustamisestaan lähtien Compasso d'Oro -palkinnosta on tullut vertailukohta suunnittelijoille ja valmistajille maailmanlaajuisesti.
 
Compasso d'Oro -palkinto myönnetään tuotteille, projekteille ja muotoilukonsepteille, jotka osoittavat poikkeuksellista laatua, innovatiivisuutta ja kestävyyttä. Asiantuntijaraati arvioi jokaisen ehdotuksen useiden kriteerien perusteella, joihin kuuluvat omaperäisyys, toimivuus ja esteettinen arvo. Vuosien mittaan palkinto on laajentunut uusiin kategorioihin, kuten viestintäsuunnitteluun, palvelumuotoiluun ja sosiaaliseen muotoiluun.
 
Yksi Compasso d'Oro -palkinnon erityispiirteistä on sen tiukka valintaprosessi. Suunnittelijoista, arkkitehdeistä ja muista oman alansa asiantuntijoista koostuva tuomaristo arvioi jokaisen ehdotuksen useiden kriteerien perusteella, joihin kuuluvat muun muassa tekniset innovaatiot, ympäristövaikutukset ja sosiaalinen vastuu. Arviointi on perusteellinen ja puolueeton, ja sen avulla varmistetaan, että vain parhaat mallit saavat tunnustuksen.

Kuva: Alkuperäinen Fiat 500 Rooman kaduilla. Kuva: Jean-Pol Grandmont. Lisenssi: Creative Commons 3.0
Compasso d'Oro -palkinnon voittaminen on merkittävä saavutus suunnittelijoille ja valmistajille. Kultainen kompassi on osoitus suunnittelijan hyvästä työstä, luovuudesta ja omistautumisesta laadulle - ja himoitun palkinnon voittamista ei juhlita vain Italiassa, vaan sitä juhlitaan myös ympäri maailmaa, kun suunnittelustasi tulee muotoilun huippuosaamisen symboli. Tunnetuimpiin Compasso d'Oro -voittajiin kuuluvat muun muassa Alfa Romeo Brera ja Giulia, Vespa-skootteri, Olivetti-kirjoituskone ja Alessi-kahvinkeitin.
 
Compasso d'Oro -palkinto toimii myös foorumina, jonka avulla edistetään muotoilun arvoa ja sen roolia ihmiselämän parantamisessa. Palkintoseremoniaan osallistuu muotoilumaailman merkkihenkilöitä, ja palkittuja malleja esitellään näyttelyissä ja julkaisuissa. Tämä näkyvyys auttaa lisäämään tietoisuutta muotoilun merkityksestä ja sen mahdollisuuksista ratkaista sosiaalisia ja ympäristöhaasteita.

Kuva: Nizzoli Marcellon suunnittelema Olivetti-kirjoituskone. Kuva: Museoscienza.org. Lisenssi: Creative Comons 4.0.
<span style="font-size: 24px; color: rgb(163, 143, 132);">Tarina Compasso d'Oron takana</span>

Tarina Compasso d'Oron takana

Compasso d'Oro perustettiin palkintona vuonna 1954, ja sillä oli sama tarkoitus kuin saksalaisella iF Design Award -palkinnolla: edistää ja jalostaa muotoilutekniikoita ja italialaisen muotoilun tasoa, mutta myös lisätä tietoisuutta kaikesta siitä, mitä Italia on suunnitellut sodan jälkeen. Ei ole mikään salaisuus, että Italia on muotoilumaa. Italialaista muotoilua on juhlittu vuosisatojen ajan, ja maa on vastuussa joistakin innovatiivisimmista ja mielikuvituksellisimmista muotoiluista muodin, sisustuksen ja arkkitehtuurin alalla. Ajattelitpa sitten vaatteita, autoja, valaisimia tai kelloja, on taatusti italialaista joidenkin ikonisimpien mallien takana - ajattele Guccia, Armania, Versacea - Ferraria, Lamborghinia, Alfa Romeota - Flosia, Artemidea, Luceplania - Paneraita, Fendiä, Breiliä - minkä vuoksi La Rinascente, Italian huippumyymälöiden yhdistys, suunnittelija Alberto Rosselli ja arkkitehti Gio Ponti keskittyivät italialaisen designhengen levittämiseen jo vuonna 1954, kun he keksivät kultaisen kompassin.

Kuva: Arkkitehti Gio Ponti 1950-luvulla suunnitelma kainalossaan. Lisenssi: Copyright vanhentunut.
Kultainen kompassi valittiin, koska se edustaa luonnon täydellisyyttä. Itse palkinto ja palkinnon logo perustuvat kompassiin, jonka Adalbert Groeninger suunnitteli vuonna 1893 löytääkseen luonnosta kultaisen leikkaussuhteen - jossa viivan pienin osa on suhteessa suurimpaan osaan, kun taas suurin osa on suhteessa koko viivan kokonaisuuteen, kuten geometrian oppitunneilla muistetaan.  

Italialaiset ovat aikojen alusta lähtien suunnitelleet siluetteja, jotka ovat tehneet vaikutuksen ja järkyttäneet muuta maailmaa - aina Rooman Pantheonista renessanssin suuriin taidemaalareihin ja venetsialaisista lasinpuhaltajista Bruno Saccoon, joka muutti autoteollisuuden istuessaan Mercedeksen muotoiluosaston korkean pöydän päässä vuonna 1974. Niinpä La Rinascente -liikeyhdistykselle ja arkkitehdeille oli selvää, että italialainen muotoiluhalvaus pitää ruuvin vedessä - ja että italialainen muotoiluhalvaus inspiroi jatkossakin mielikuvituksellisella lähestymistavallaan.

La Rinascente isännöi palkintoja kymmenen vuoden ajan vuoteen 1964 asti, jolloin teollisten muotoilijoiden yhdistys Associazione per il Disegno Industriale (ADI) otti näyttelyn hoitaakseen. ADI:n takana olivat muun muassa Castiglionin veljekset, jotka me Lampmasterenillä tunnemme erityisesti Achille Castiglionin hienosta yhteistyöstä Flosin kanssa. Compasso d'Oro -palkinto on myönnetty perustamisestaan lähtien noin 300 mallille - ja siksi se ei ole palkinto, joka roikkuu puissa.Kuva: ADI Design Museum Milanossa, kultainen kompassi ikkunassa oikealla. Kuva: Delo 99, Creative Commons 4.0. Lisenssi.

Compasso d'Oro -palkinnon saaneet valaisimet

Kuten sanottua, Kultaisen kompassin voittaminen ei ole helppo tehtävä - siksi lampun voittajien lista on suhteellisen lyhyt. Kymmenen viime vuoden aikana vain kuusi valaisinta valikoimastamme on voittanut - mutta nämä valaisimet ovat myös valaisimia, jotka todella erottuvat muuten erittäin kilpaillussa kentässä. Seuraavassa korostamme muutamia valaisimia, jotka ovat voittaneet suunnittelijalleen ja valmistajalleen Compasso d'Oro -palkinnon:
2022 - Ronan & Erwan Bouroullecin suunnittelema Flos-vyö

2022 - Ronan & Erwan Bouroullecin suunnittelema Flos-vyö

Italialaiselle suunnittelutyylille on ominaista leikkisyys ja mielikuvitus - ja vaikka tämän valaisimen takana olevat suunnittelijat ovat ranskalaisia, he onnistuvat nostamaan tämän Flos-valaisimen yli kansallisten rajojen ja tyypillisyyksien.

Veljekset Ronan ja Erwan Bouroullec ovat aiemmin työskennelleet muun muassa Vitran kanssa, mutta juuri heidän yhteistyönsä ikonisen italialaisen designvalaisinvalmistaja Flosin kanssa toi heille Compasso d'Oro -palkinnon.

He saivat palkinnon Belt-valaisimestaan; valaisin, joka lainaa inspiraatiota muotiteollisuudesta, sillä se muistuttaa vyötä. Pitkä riipus roikkuu katosta suurissa soljissa, ja voit helposti kuvitella mallin koristavan huippumuotiliikkeitä ja designstudioita. Valaisinta on saatavana useissa eri sävyissä, ja jos investoit Flosin Belt-valaisimeen, saat designin palan, joka kutsuu ihastelemaan.

Katso Belt täältä!
2020 - Michael Anastassiadesin Flos-sovitukset vuodelta 2020

2020 - Michael Anastassiadesin Flos-sovitukset vuodelta 2020

"Tee järjestelyt", lukee Flosin verkkosivustolla, kun klikkaat ohi valaisinsarjan, joka voitti italialaiselle design-valaisinmerkille toisen kultakompassin vuonna 2020.

Kun astut sivustolle, sinulta kysytään, kuinka korkea katto kodissasi on, haluatko valaisimen roikkuvan vapaasti vai pöydän päällä ja haluatko pinta-asennettavan vai kattoon kiinnitettävän valaisinkatoksen. Kun olet kirjoittanut tiedot, sinulle esitellään monia muotoja, joita voit koota. Mahdollisuuksia on monia ja yhdistelmät tuntuvat loputtomilta.

On vaikea selittää tarkasti, mikä Arrangement Lamp on - lyhyesti sanottuna se on valaisin, jonka luot itse yhdistelemällä erilaisia geometrisia muotoja - mutta malli on parasta kokea itse.

Käy Flosin verkkosivuilla täällä, ja osta lamput täältä!.
2016 - Konstantin Grcicin suunnittelema OK Flosilta

2016 - Konstantin Grcicin suunnittelema OK Flosilta

Jos tunnet italialaista valaisinsuunnittelua, tunnet luultavasti Achille Castiglionin - ja jos tunnet Achille Castiglionin, tunnet luultavasti Parentesi. Jotkut sanovat, että klassikoihin ei voi koskea, mutta nämä ihmiset eivät ole koskaan nähneet OK-lamppua.

Kun keskellä oleva valonlähde roikkuu vaijerissa, voit selvästi nähdä, että OK on sukua Parentesille. Suunnittelija Konstantin Grcic on päivittänyt klassisen Castiglioni-mallin pyöreällä, opaalisoituneella valonlähteellä, joka voi alkuperäisen mallin tapaan liikkua ylös ja alas johtoa pitkin ja pyöriä. OK on saatavana kolmessa kauniissa sävyssä.

Katso OK Flosilta täältä!
2016 - Nousu Luceplanista Daniel Rybakkenin toimesta

2016 - Nousu Luceplanista Daniel Rybakkenin toimesta

Riccardo Sarfattin, Paolo Rizzatton ja Sandra Severin vuonna 1978 perustama Luceplan tunnetaan pitkästä ja erittäin vaikuttavasta valikoimasta valaisimia, jotka huokuvat persoonallisuutta, inspiraatiota ja mielikuvitusta. Innovatiivinen energia virtaa vapaasti, ja yritys, joka on muun muassa Costanza-valaisinsarjan, Meshin ja Illanin takana, on nykyään yksi tunnetuimmista italialaisista designbrändeistä.

Kun italialainen jättiläinen kohtaa Daniel Rybakkenin kaltaisen luovan norjalaisen sielun, tapahtuu taikaa. Ascent ei ole mikään tavallinen pöytävalaisin. Siinä ei ole mitään itsestäänselvää, ja suunnittelija onnistuu luomaan jotain ainutlaatuista, joka seisoo omillaan. Klassisen pöytävalaisimen uudelleenajattelu.

Ascent on nähtävissä täällä!
2014 - Daniel Rybakkenin Luceplanin vastapaino 2014 - Vastapaino

2014 - Daniel Rybakkenin Luceplanin vastapaino 2014 - Vastapaino

Tunnelma Luceplanin ja Daniel Rybakkenin pöydässä Compasso d'Oro -palkintoseremoniassa vuonna 2014 oli varmasti hyvä, kun norjalainen suunnittelija ja italialainen designbrändi saivat kultaisen kompassin upeasta Counterbalance-tuotteesta.

Counterbalance on valaisinsarja, joka nimensä mukaisesti kauniisti sanottuna tasapainottaa valaisinpäänsä vastapainon avulla seinästä, johon valaisin asennetaan. Valaisinmallistossa on panostettu valtavasti pieniin yksityiskohtiin, ja kaunista siluettia katsellessa huomaa, että jokainen yksityiskohta on otettu huomioon. Kolmen eri sävyillä varustetun seinävalaisimen lisäksi valaisin on saatavana myös lattiavalaisimena.

Katsele koko sarjaa täältä>
2011 - Hope by Luceplan, kirjoittaneet Francisco Comez Paz ja Paolo Rizzatto.

2011 - Hope by Luceplan, kirjoittaneet Francisco Comez Paz ja Paolo Rizzatto.

Kun Luceplan, Paz ja Rizzatto sekoitetaan keskenään, syntyy räjähtävä yhdistelmä. Nämä kaksi suunnittelijaa ja italialainen tuotemerkki Luceplan osoittivat tämän vuonna 2011, kun he yhteistyössä loivat Hope-juhlan: katosta roikkuvan juhlan, joka kutsuu keskusteluun ja keskusteluun muotoilusta ja sen merkityksestä. Valaisin Compasso d'Oron hengessä.

Valaisin käyttää ruostumatonta terästä, polykarbonaattia ja Fresnel-linssejä luodakseen ainutlaatuisen ilmeensä, eikä Hope-sarjassa ole toista aivan samanlaista valaisinta. Valaisimessa on upea valo, ja visuaalinen keveys estää runsasta ilmettä valtaamasta huonetta. Hope on saatavana sekä pienenä versiona, jonka halkaisija on 61 senttimetriä, että suurena versiona, jonka halkaisija on 200 senttimetriä.

Katso Hope Luceplanilta täältä!