AJ Table - muotoilun ikoni tekeillä


AJ BORD - MUOTOILUN IKONI SYNTYMÄSSÄ
Lähde matkalle 1960-luvulle. John F. Kennedy pyrki presidenttiehdokkaaksi, Beatles täytti stadionit ympäri maailmaa Love Me Do -kappaleen äänillä, naiset tekivät vaikutuksen työmarkkinoilla ja maailman ensimmäinen designhotelli rakennettiin keskelle Kööpenhaminaa. Tuosta designhotellista syntyivät myös jotkut Arne Jacobsenin suosituimmista ja ikonisimmista huonekaluista ja valaisimista. Ja valaisimista - erityisesti AJ-pöytävalaisimesta - siitä tässä artikkelissa on kyse.

Arne Jacobsen - Suunnittelija ja arkkitehti

Arne Jacobsen - Suunnittelija ja arkkitehti

Arne Jacobsen syntyi vuonna 1902 ja kouluttautui arkkitehdiksi vuonna 1924. Luovuus kuitenkin raivosi nuoressa Jacobsenissa, joten valmistuttuaan hän aloitti uuden koulutusohjelman Tanskan kuninkaallisessa taideakatemiassa Kööpenhaminassa vuonna 1927. Arne Jacobsenin ajattelu oli innovatiivista ja arkkitehtuuritaustan syvällä vaikutteella, ja hänestä tuli nopeasti yksi koulun nuorista toiveikkaista. Valmistumisensa jälkeisenä vuonna hän voitti suunnittelupalkinnon Tanskan kansallismuseon hankkeesta, mikä loi pohjan lupaavalle suunnittelijanuralle.

1930-luvulla Arne Jacobsen toi nimensä todella kartalle, ja syntyi kokonaan uusi tyyli, kansainvälinen funktionalismi, jonka eturintamassa Arne Jacobsen oli. Seuraavina vuosina Arne Jacobsen suunnitteli lukemattomia taloja kotimaahan ja ulkomaille, joissa kaikissa oli sama yksinkertainen, funktionalistinen ja moderni ilme. Rødovren kaupungintalo, Kansallispankki ja Århusin kaupungintalo ovat kaikki Arne Jacobsenin käsialaa.      

50-luvulla Arne Jacobsen siirtyi myös huonekalusuunnitteluun, jossa hän käytti samaa arkkitehtonista tyyliä kuin rakennuksissaan. Muotoilun ikoni "The Ant" oli ensimmäinen tuoli, joka näki päivänvalon, ja se on edelleen erittäin suosittu tuoli kaikkialla maailmassa.
Hotelli, joka mullisti tanskalaisen muotoilun

Hotelli, joka mullisti tanskalaisen muotoilun

Sitten tulemme suunnittelun merkkivuoteen 1960.  

Arne Jacobsen suunnitteli SAS Royal -hotellin maailman ensimmäiseksi design-hotelliksi. Hotellin oli määrä nostaa Tanska maailman matkailukartalle ja tehdä siitä houkutteleva kohde amerikkalaisille matkailijoille, joiden oli uusien lentoreittien myötä helpompi päästä Pohjoismaihin.

Kaikessa hotellissa oli Arne Jacobsenin modernin ja tyylikkään muotoilun silmää! Ikoniset tuolit, Joutsen ja Muna, suunniteltiin erityisesti hotellin aulaan, ja niiden oli tarkoitus olla pehmeä vastapaino rakennuksen kulmikkaalle arkkitehtuurille. Johdonmukainen tyyli toteutui täydellisesti, ja jopa ruokailuvälineet, ovenkahvat ja tapetit olivat Arne Jacobsenin suunnittelemia.
AJ-lampusta tulee

AJ-lampusta tulee

Osa suunnittelukonseptia oli tietenkin hotellin valaistus. AJ Lamps -valaisimet suunniteltiin vuonna 1957 kauniiksi ja veistokselliseksi osaksi SAS Royal -hotellin sisustussuunnittelua, ja suunnittelukielensä ja tyylikkään arkkitehtonisen ilmaisunsa ansiosta se oli jotain täysin uutta valaistusmaailmassa. Sittemmin AJ-valaisinta valmistettiin yhteistyössä Louis Poulsenin kanssa.

Nykyään AJ-valaisimet kuuluvat suosituimpiin valaisimiin, sillä ajaton muotoilu sopii jokaiseen kotiin. Olitpa sitten pohjoismaisen ja minimalistisen tyylin ystävä tai värikäs ja "enemmän on enemmän" -tyyppinen, AJ-valaisin sopii taatusti täydellisesti kotiisi.
En lampeinvestering for livet

En lampeinvestering for livet

AJ-pöytävalaisin on täydellinen lisä mihin tahansa kotiin, ja sen voi sijoittaa minne tahansa. Haluatko sen koristavan työpöytääsi ja tarjoavan täydellisen työvalaistuksen? Ehkä haluat, että se seisoo olohuoneen pienellä pöydällä ja luo juuri sopivan kodikkaan tunnelman, kun luet hyvää kirjaa tai vain juttelet puhelimella? Vai pitäisikö sen seisoa ikkunalaudalla ja olla yksinkertaisen mutta mielettömän kauniin muotoilunsa ansiosta ilo silmälle ja antaa sekä sinulle että vieraillesi pieni design-elämys, kun ohitat sen? Mihin tahansa päätätkin sijoittaa tämän upean valaisimen, siitä tulee epäilemättä elinikäinen klassikko - myös sinun kotiisi!  

Valaisin on valmistettu teräksestä ja sinkistä, ja sitä on perinteisesti ollut saatavana mustana, valkoisena ja vaaleana petroolina. AJ-lampun 60-vuotisjuhlan yhteydessä Louis Poulsen on tuonut markkinoille 7 uutta väriä, joita on nyt saatavana myös tummanvihreänä, okranvärisenä, ruostepunaisena, keskiyönsinisenä, munakoisoisena ja kahtena harmaana keskisävynä. Uusien värien ansiosta AJ-pöytävalaisin on nyt entistäkin modernimpi ja tuo raikkaan tuulahduksen sisustukseen. Jos kaipaat johdonmukaisuutta, valaisin on saatavana myös seinä- ja lattiavalaisimena, joten voit lisätä AJ-taikaa muihinkin paikkoihin kuin pöytään.

AJ-pöytävalaisin tekee sen, mitä varten se on tehty - se täydentää kauniisti suunniteltuja huonekaluja ja luo koko sisustuksesta ylellisyyttä huokuvan kokonaisuuden. Mutta AJ-pöytävalaisin voi myös muodostaa upean kontrastin vanhoille retro-teak-huonekaluille, Ikean halvalle senkille tai kenties itse rakentamallesi huonekalulle? Katsotpa sitten televisiota Eggissä tai vanhassa kuluneessa nojatuolissa, AJ-pöytävalaisin on lamppuinvestointi loppuelämäksesi!
KATSO AJ PÖYTÄVALAISIMET TÄÄLTÄ