AJ floor - ajaton valaisinvalinta


AJ FLOOR - AIKUINEN LAMPPUVALINTA
Matkusta kanssamme 1960-luvulle. Beach Boys pauhasi levysoittimista, Flower Power -liike oli täydessä vauhdissa ja Martin Luther Kingin kuuluisa "Minulla on unelma" -puhe kaikui Yhdysvalloissa. Tanskassa Kööpenhaminan keskustaan rakennettiin maailman ensimmäinen designhotelli - ja tuohon designhotelliin syntyi myös joitakin Arne Jacobsenin suosituimpia ja ikonisimpia valaisimia ja huonekaluja. Ja juuri nämä lamput ovat tämän artikkelin aiheena. Tarkemmin sanottuna AJ lattiavalaisin.

Arne Jacobsen mullistaa tanskalaisen muotoilun

Arne Jacobsen mullistaa tanskalaisen muotoilun

Arne Jacobsen syntyi vuonna 1902 ja kouluttautui arkkitehdiksi vuonna 1924. Nuoren Jacobsenin suonissa virtasi kuitenkin luovuus, joten valmistuttuaan hän aloitti uuden tutkinnon Tanskan kuninkaallisessa taideakatemiassa Kööpenhaminassa vuonna 1927. Arne Jacobsenin ajattelutapa oli innovatiivinen ja arkkitehtuuritaustansa muovaama, joten hänestä tuli nopeasti yksi koulun nousevista tähdistä. Valmistumisensa jälkeisenä vuonna hän voitti suunnittelupalkinnon Kansallismuseon projektista, ja se pohjusti hänen lupaavaa uraansa muotoilun alalla.

1930-luvulla Arne Jacobsen teki nimensä todella tunnetuksi johtamalla uutta tyyliä, joka tunnettiin kansainvälisenä funktionalismina. Seuraavina vuosina Arne Jacobsen suunnitteli Tanskaan ja muualle maailmaan lukuisia taloja, joissa kaikissa oli yksinkertainen, funktionalistinen ja moderni ilme. Rødovren kaupunginvaltuusto, Kansallispankki ja Århusin kaupunginvaltuusto ovat kaikki Arne Jacobsenin käsialaa.

50-luvun aikana Arne Jacobsen uskaltautui suunnittelemaan huonekaluja, joiden arkkitehtoninen muoto on sama kuin hänen rakennuksillaan. Muurahainen oli ensimmäinen tuoli, joka näki päivänvalon, ja se on edelleen uskomattoman suosittu tuoli ympäri maailmaa.
Maailman ensimmäinen designhotelli

Maailman ensimmäinen designhotelli

Tästä pääsemmekin heinäkuun 1. päivään 1960, jolloin Tanskan pääkaupunkiin valmistui vihdoin erityinen rakennus: Tanskan ensimmäinen pilvenpiirtäjä. SAS Royal Hotelista tuli ikoninen osa Kööpenhaminan taivaanrantaa.

Arne Jacobsen suunnitteli SAS Royal Hotelin maailman ensimmäiseksi design-hotelliksi. Sen tarkoituksena oli lisätä Tanskan matkailua ja tehdä siitä houkutteleva kohde erityisesti yhdysvaltalaisille matkailijoille, jotka pääsivät uusien lentoreittien ansiosta yhä helpommin Pohjoismaihin.

Arne Jacobsenin modernin ja tyylikkään muotoilun silmä läpäisi kaiken hotellissa. Ikoniset tuolit - Joutsen ja Muna - suunniteltiin hotellin aulaan, ja ne toimivat pehmeänä vastakohtana rakennuksen muun osan särmikkäälle arkkitehtuurille. Tyyli läpäisi koko rakennuksen, myös ruokailuvälineet, yöpöydät, verhot ja tapetit.
Muotoilun ikoni on syntynyt

Muotoilun ikoni on syntynyt

Valaistus oli tietenkin myös osa suunnittelukonseptia. Arne Jacobsen on sittemmin todennut, että hän ei pitänyt loistelampuista, joita tarvittiin aulan valaisemiseen, joten hän teki ylimääräistä työtä kaikkien muiden hotellin valaisimien eteen.

AJ-lamput suunniteltiin veistoksellisiksi ja maalauksellisiksi lisäyksiksi SAS Royal -hotellin sisustukseen vuonna 1957, ja niiden muodot ja elegantti arkkitehtoninen ilmaisu olivat valosuunnittelun maailmassa täysin uutta. Louis Poulsen on sittemmin ottanut AJ-valaisimien valmistuksen haltuunsa.

Nykyään AJ-lamput ovat suosituimpia valaisimia, koska niiden ajaton muotoilu sopii täydellisesti mihin tahansa kotiin. Piditpä sitten pohjoismaisesta, minimalistisesta sisustuksesta tai pidät väreistä, jotka ponnahtavat esiin, ja noudatat "enemmän on enemmän" -periaatetta, AJ-lamput sopivat sinulle ja kotiisi.
AJ-lattiavalaisin - Hemmottele itseäsi ja kotiasi

AJ-lattiavalaisin - Hemmottele itseäsi ja kotiasi

Nojaa sohvalle, nosta jalat ylös ja nauti kuppi kuumaa kahvia. Katso ympärillesi olohuoneessasi. Mitä puuttuu? Miten olisi ihastuttava, tyylikäs AJ-lattiavalaisin nurkassa, joka antaisi olohuoneellesi ylimääräisen upean ripauksen ylellisyyttä, joka täydentää mitä tahansa huonekalua?

AJ-lattiavalaisin on upea ja koristeellinen valaisin, jota on saatavana useissa eri väreissä, joten jokaiselle löytyy jotain. Arne Jacobsenin klassinen muotoilu pääsee toden teolla oikeuksiinsa tässä upeassa valaisimessa, joka on saatavana myös seinä- ja pöytävalaisimena.

AJ-lattiavalaisin on design-huonekalu itsessään, ja se näyttää upealta sohvan, kirjahyllyn tai vaikkapa vaatehuoneen vieressä. Kuten nimikin kertoo, AJ-lattiavalaisin näyttää taatusti upealta missä tahansa paikassa, jossa on lattia. Tällä valaisimella on todella kiehtova historia, ja se löytää täydellisen tasapainon viittausten menneisyyteen ja modernin ilmeen välillä.

Pidätkö keskiyönsinisestä, okranvärisestä, ruosteenpunaisesta, klassisesta mustasta, raikkaasta munakoisosta, tummanvihreästä, yksinkertaisesta valkoisesta vai harmaasta? Oletko enemmän klassinen tyyppi, joka ei pidä liikaa värejä, vai käytätkö kaikkia värejä, jotka todella ponnahtavat? Valinta on sinun, mutta riippumatta siitä, minkä värin valitset, AJ-lattiavalaisin on ihastuttava lisä kotiisi, jota et varmasti tule katumaan.
Löydä AJ-lattiavalaisin täältä