iF Design Awards - Katso palkitut valaisimet täältä!

iF DESIGN AWARDS

Seuraavat Saksan palkinnon voittaneet lamput täällä!

Jo vuonna 1953 perustettu iF Design on maailmanlaajuinen muotoilun huippuosaamisen symboli. iF Design on saksalainen instituutio, joka perustettiin alun perin valaisemaan kaikkea hyvin muotoiltua - mutta nykyään instituutio tunnetaan yhtä hyvin himoitusta palkinnostaan, jonka asiantuntijaraati jakaa joka vuosi. Alla on lisätietoja siitä, mikä iF on - ja mitkä valaisimet ovat voittaneet himoitun palkinnon vuosien varrella!
iF Designin tarina

iF Designin tarina

Ensimmäinen Mercedes E-luokka lanseerataan, miesten ja naisten tasa-arvo lain edessä kirjataan Saksan perustuslakiin, ja 16. ja 17. kesäkuuta Berliinissä rajan itäpuolella järjestetään valtava kansannousu, joka leviää suurimpaan osaan DDR:ää ja josta tulee kansallinen juhlapäivä Länsi-Saksassa vuoteen 1990 asti.
 
Saksan liittotasavallassa eletään vuotta 1953, ja sodan vaikutukset tuntuvat yhä - erityisesti DDR:ssä, mutta myös rautaesiripun länsipuolella. Saksan teollisuus, joka oli parhaimmillaan pysähtynyt ja pahimmillaan pommitettu kappaleiksi, kamppaili löytääkseen jalansijaa sekä Saksassa että ulkomailla.
 
Kuusi vuotta aiemmin brittiläinen sotilashallitus oli perustanut Hannover Messe -messukeskuksen vahingoittumattomaan tehdasrakennukseen Hannoverin Laatzenin esikaupunkialueella. Ajatuksena oli, että messut auttaisivat taloutta ja teollisuutta elpymään sodan jälkeen - ja että Hannoverista tulisi uusi messukaupunki, sillä vanha messukaupunki Leipzig sijaitsi nyt Saksan neuvostoliittolaisessa osassa.

Hannoverin messut olivat suuri menestys, ja ihmiset kaikkialta Saksasta kävivät messuilla esittelemässä uusia tuotantovälineitä, menetelmiä ja keksintöjä - ja, mikä on poikkeuksellista, perustamaan instituution, joka tukisi, jalostaisi ja juhlistaisi itse teollisuustuotteiden muotoilua: näin perustettiin iF e.V., joka on siitä lähtien ollut laadukkaan muotoilun symboli.

Arvioiden mukaan messuilla vieraili yli 700 000 ihmistä eri puolilta maailmaa.

Kuva: Märklinin osastolla ensimmäisillä Hannoverin messuilla vuonna 1947. Bundesarchiv, Bild 183-2005-0808-508 / CC-BY-SA 3.0.
iF e.V. tarkoittaa Die Gute Industrieform eingetragener Verein - "Hyvä teollinen muotoilu, rekisteröity yhdistys".
 
Ajatuksena oli keskittyä muotoiluun ja kaikkeen siihen, mitä muotoilulla voidaan tehdä - iF halusi juhlistaa hyvää muotoilua ja levittää tietoa hyvän muotoilun merkityksestä kuluttajille, valmistajille ja yhteiskunnalle. Die Gute Industrieform nimettiin myöhemmin Industrie Forumiksi.
 
Hannoverin messut ja iF alkoivat houkutella kansainvälisiä kävijöitä, ja pian saksalaisten suunnittelemien tuotteiden maine alkoi muuttua kaikkialla maailmassa. Kun ajattelet nykyään jotain Saksassa tehtyä, ajattelet luultavasti puhtaita, harkittuja linjoja, kestävyyttä ja tarkkuutta - onhan tämä ollut ominaista Saksan tunnetuimmalle teollisuudenalalle 1960-luvulta lähtien: autoteollisuudelle.
 
Länsi-Saksan bruttokansantuote kasvoi 1950-luvulla lähes 8 prosenttia vuodessa vuoteen 1960 asti, ja 1960-luvulle tultaessa Saksan liittotasavalta oli saavuttanut jälleen asemansa Euroopan suurimpana ja potentiaalisesti vaikutusvaltaisimpana talousmahtina, mikä johtuu osittain sen korkeatasoisten ja lisäarvoa tuottavien tuotteiden suuresta tuotannosta ja viennistä.

Kuva: Hannover Messe 1947 by Hannover Messe
Mitä voitat, kun voitat iF Design Award -palkinnon?

Mitä voitat, kun voitat iF Design Award -palkinnon?

Jos olet niin onnekas, että tuotteesi tai tuotemerkkisi voittaa maineikkaan iF Design Award -palkinnon, voit odottaa neljää tärkeintä asiaa:

 • Validointi: Sinä, muotoilusi ja ympärilläsi oleva tiimisi saavat lopullisen todisteen siitä, että se, mitä teet, on oikein.
 • Erottuminen: Palkinnon avulla voit erottautua kilpailijoistasi.
 • PR-mahdollisuudet: Sen lisäksi, että suunnittelusi saa huomiota jo pelkän voiton myötä, saat iF:ltä myös paljon markkinointimateriaalia - ja iF auttaa sinua levittämään sanaa tuotteestasi!
 • Tuotesuojaus: Muotoiluala saa tietää, mitä olet luonut - ja näin ollen tietää, että teit sen ensimmäisenä.

  Kaiken tämän lisäksi saat tietysti käyttää iF-logoa, ja saat fyysisen sertifikaatin harjattua alumiinia. Voittajat valitaan Berliinin Friedrichstadt-Palastissa järjestettävässä gaalaillassa, jossa kaikki maailman parhaat suunnittelijat kokoontuvat ylenpalttisiin juhliin maailman suurimmalle teatterilavalle.

  Kuva: Friedrich Stadt Palast, jossa sijaitsee maailman suurin teatterilava. Lisenssi: Creative Commons 2.0.
 • <font size="+1">2023 – Blade osoitteesta Light-Point</font>

  2023 – Blade osoitteesta Light-Point

  Studio F. A. Porschen suunnittelema Light-Pointin Blade-valaisinsarja sai iF DESIGN AWARD 2023 -palkinnon tarkkuudestaan, geometriastaan ja puhtaista linjoistaan. Sarja koostuu kahdesta sylinteristä, jotka on yhdistetty liikkuvalla, lineaarisella ytimellä, jossa integroidut mutta piilossa olevat toiminnot ovat tärkeässä roolissa. Kaikki saranat ja kaapelit ovat osa muotoilua ja siksi näkymättömiä. Jokainen elementti on pelkistetty olennaisiin tehtäviinsä ja on läsnä syystä. Suunnitteluprosessi ei ole edellyttänyt kompromisseja, ja se on ollut matka kohti valaisinsarjaa, jossa keskitytään puhtaaseen, yksinkertaiseen ja tyylikkääseen muotokieleen yhdistettynä erinomaiseen suorituskykyyn.

  Katso kaikki LIGHT-POINTin Blade-kattovalaisimet täältä
  <font size="+1">2023 – Ambrosia osoitteesta Marset</font>

  2023 – Ambrosia osoitteesta Marset

  Ambrosia on joustava valaistusjärjestelmä, joka aloitti valolinjana, mutta kehittyi modulaariseksi järjestelmäksi, joka voi laajentua ja mukautua mihin tahansa tilaan. Sen lineaarinen, ainutlaatuinen muotoilu, lähes litteä valosegmentti, tehtiin modulaariseksi ja epäsymmetriseksi pehmeän ja yllättävän valaistusjärjestelmän luomiseksi. Madridilaisen Ciszak Dalmas -studion suunnittelema Ambrosia, jota johtavat Andrea Caruso Ciszak ja Alberto Gobbino Dalmas, on voittanut iF DESIGN AWARD 2023 -palkinnon ja saanut tunnustusta innovatiivisesta lähestymistavastaan valaistukseen.

  Katso Marsetin koko Ambrosia-mallisto täältä
  <font size="+1">2022 – Signe Hue Gradiant -lattiavalaisin Philips Hue -yhtiöltä</font>

  2022 – Signe Hue Gradiant -lattiavalaisin Philips Hue -yhtiöltä

  Saat ainutlaatuisen värikkään valon Philips Huen iF DESIGN AWARD 2022 -palkitulla Philips Hue Signe gradient -lattiavalaisimella. Minimaalisen pienen jalanjäljen ansiosta tuotteessa on ohut profiili, joka tekee siitä vähemmän näkyvän, joten kaikki visuaalinen huomio kohdistuu itse valaisimeen. Tämä ainutlaatuinen lattiavalaisin sopii täydellisesti olohuoneen tai pelihuoneen muuttamiseen eloisaksi ympäristöksi, jossa valot tanssivat, vilkkuvat, himmenevät ja syttyvät televisioruudun sisällön tahdissa. Dynaamisten kohtausten ansiosta Signe vaihtaa värejä gradienttisesti missä tahansa kohtauksessa luoden ainutlaatuisia efektejä, jotka sopivat täydellisesti haluamasi tunnelman luomiseen.

  Katso molemmat Signe Hue Gradiant -lattiavalaisimet Philips Hue -valaisimesta täältä
  <font size="+1">2022 – Squire WiZ Kannettava pöytävalaisin WiZ:ltä</font>

  2022 – Squire WiZ Kannettava pöytävalaisin WiZ:ltä

  Squire WiZ WiZ Portable -pöytävalaisin RGB by WiZ on voittanut iF DESIGN AWARD 2022 -palkinnon, joka lisää WiZ-ekosysteemiin uudenlaisen valaistuskokemuksen. Suunnittelijat ovat keskittyneet tuottamaan erilaisia mutta jännittäviä valaistuskokemuksia RGB-valaistusympäristöön. Squire esittelee "dual zone" -valotehosteen, joka on ensimmäinen laatuaan markkinoilla ja jonka mahdollistavat kaksi toisistaan riippumatonta RGB-valoa, joita voidaan ohjata erikseen ainutlaatuisen valaistustunnelman luomiseksi. Lisäksi huolellisesti suunniteltu kahden vyöhykkeen esiasetettu valoefekti auttaa käyttäjiä valitsemaan oikean valon oikeaan hetkeen.

  Katsele Squire WiZ Portable -pöytävalaisin WiZiltä täältä
  <font size="+1">2021 – Edge osoitteesta Light-Point</font>

  2021 – Edge osoitteesta Light-Point

  Vuonna 2021 Ronni Gol ja muut Light-Pointin työntekijät saivat piristää Kööpenhaminan toimistonsa sisustusta toisella alumiinipaneelilla, joka oli peräisin himoitulta iF Design -instituutiolta. Palkittu Edge sai suurelta tuomaristolta kiitosta siitä, että se on malliesimerkki muoto seuraa toimintoa -filosofiasta. Ihana riippuvalaisinsarja on iF:n mukaan huippuluokkaa, ja erityisesti sen muoto innosti asiantuntijoita, jotka valitsevat palkintojen voittajat. Kartiomainen muoto takaa, että riipuksen alla oleva pinta valaistaan täydellisesti, kun taas valaisimen yläosasta karkaa pehmeä, tunnelmallinen valo. Sarjaa on saatavana sekä pitkänä pöytäriippuvalaisimena että pyöreänä riippuvalaisimena - ja koko sarja on saatavana joko hiilimustana tai messinkisenä.

  Tutustu kaikkiin palkittuihin malleihin täällä!
  <font size="+1">2020 – Orbit osoitteesta Light-Point</font>

  2020 – Orbit osoitteesta Light-Point

  2020 oli vuosi, jolloin Light-Point voitti ensimmäistä kertaa iF Design Award -palkinnon upealla ORBIT-valaisimellaan. Palkinnon vei lopulta sisä- ja ulkotiloihin tarkoitettu valaisinsarja - ja iF korostaa valaisimen optista lasia, joka tekee Orbitista niin erityisen. Klassisen lasin sijaan tanskalainen Light-Point-yritys on käyttänyt optista lasia, joka muistuttaa silmälaseja - ja se hajottaa valoa ja tekee valaisimen valopylväästä suuremman. Kun Orbit-valaisin on jäänyt eläkkeelle, se voidaan helposti purkaa ja käyttää uudelleen, sillä se on valmistettu puhtaasta alumiinista ja lasista. Valaisimesta on saatavana monenlaisia muunnelmia, joita on saatavana mustana, valkoisena ja ruusukultaisena.

  Katso koko Orbit-perhe täältä!
  <font size="+1">2020 – Sylvestrina osoitteesta Santa & Cole </font>

  2020 – Sylvestrina osoitteesta Santa & Cole

  Espanjalainen valaistusyritys Santa & Cole on luonut maailmanluokan valaisimia vuodesta 1985 lähtien - ja vuonna 2020 heidän Barcelonan toimistonsa sai himoitun alumiinilevyn poikkeuksellisen muotoilun luomisesta.

  Jos tunnet Santa & Colen maailmankaikkeuden, tiedät myös, että espanjalainen valaisinyritys on aina luonut valaisimia, jotka huokuvat lämpöä ja mukavuutta - eikä palkittu Sylvestrina ole poikkeus. "Sylvestrina-lamppu menee kaikkialle", iF Designin tuomaristo kirjoitti kannettavasta valaisimesta korostaen sitä, miten se ei ole riippuvainen johdoista valaistakseen ympäristöään. Barcelonalaiset suunnittelijat Enric Sória ja Jordi Garcés ovat todella luoneet lampun, jonka hehku huokuu turvallisuuden tunnetta, joka on aivan kuin vanhojen öljylamppujen hehku.

  Katso Sylvestrina täällä!
  <font size="+1">2019 – Luisa osoitteesta Prandina</font>

  2019 – Luisa osoitteesta Prandina

  Jos tunnet Prandinan, tiedät myös, että heillä on erityisesti yksi ala, jossa he ovat erinomaisia: lasinpuhallus. Valaisinyrityksen perusti italialainen Sergio Prandina, joka kokeili uusia valmistusmenetelmiä ja uusia muotoja suupuhalletun lasin avulla - ja juuri lasituotteella Prandina päätyy lopulta voittamaan himoitun iF Design Award -palkinnon.

  Luisa on perinteiden ja teknologian yhdistelmä, iF Design -raati sanoo palkitusta valaisimesta - ja sen lisäksi, että valaisin on perinteiden ja teknologian yhdistelmä, se on myös italialaisen ja espanjalaisen muotoiluhistorian yhdistelmä. Valaisimen on luonut Prandina, mutta sen on suunnitellut espanjalainen Gauzak - tuotesuunnittelutoimisto, jolla on pitkä ja vaikuttava valaisinportfolio. Valaisin on saatavana viidessä eri lasi- ja metalliviimeistelyssä sekä riippu- että pöytävalaisimena.

  Katso kaikki mallit täältä!